szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 2008-as visszaesés, majd a tavalyi enyhébb növekedés után az idén akár ötven százalékkal is bővülhet a papírszektor termelése, legnagyobb részben a Hamburger Hungária dunaújvárosi gyárának köszönhetően – írja a Napi Gazdaság szerdai számában.

A magyarországi papírgyártás volumene az idén 700-800 ezer tonnára rúghat, ami 120-150 ezer forint tonnánkénti árral számolva mintegy 84 milliárd forintos forgalmat jelent – mondta a lapnak Lele István, a Papíripari Kutatóintézet ügyvezető igazgatója. Az előző évi 525 ezer tonnához képest az osztrák Prinzhorn-csoporthoz tartozó Hamburger Hungária (HH) Kft. 60 milliárd forintos beruházásból elkészült dunaújvárosi gyárának 350 ezres kapacitása hoz bővülést. Ezzel a termelés 90 százalékát a csomagolópapírok teszik ki (beleértve a hullámpapírt is), amelyeknek nagy része újrahasznosított alapanyagból készül. Ennek a szegmensnek az aránya korábban mintegy 75 százalékot tett ki.

A igazgató szerint a gazdasági válság nagymértékben rontotta a cégek jövedelmezőségét is, az alapanyagok ára 5-8 százalék közötti mértékben emelkedett, a késztermékekért a piacon fizetett összeg pedig ilyen mértékben csökkent, ezáltal összességében 15 százalékot érhetett el a profitcsökkenés tavaly. Az alapanyagárak már minden bizonnyal elérték a csúcsot, a termelési kapacitások beindulásával az év vége felé visszaállhatnak a korábbi szintre, a kereslet növekedése pedig a késztermékek értékesítési árában is felfelé irányuló változásokat jelenthet az igazgató szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Drága papírt vesz az állam

A piaci árnál esetenként harminc százalékkal drágábban vásárolhatnak csak papírt és irodaszert az állami és önkormányzati intézmények a következő egy évben, miután ismét az Ápisz-BudaPiért nyerte a feltűnő sietséggel, irreális feltételekkel és a szakértők szerint előre borítékolt eredménnyel kiírt pályázatot – írja a Magyar Nemzet.

Az oroszok visszakérték, most mégis a magyarok vizsgálhatják be a szlovákoknak leszállított Szputnyik vakcinákat

Az oroszok visszakérték, most mégis a magyarok vizsgálhatják be a szlovákoknak leszállított Szputnyik vakcinákat

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Óvatos a Microsoft, csak szeptemberre tervezi a „nagy nyitást”

Óvatos a Microsoft, csak szeptemberre tervezi a „nagy nyitást”