szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróövezet pénzügyminiszterei vasárnap megállapodtak abban, hogy szükség esetén 30 milliárd euró erejéig rendkívüli hitelt nyújtanak Görögországnak – jelentette be a zóna pénzügyminiszteri csoportjának elnöke.

A csoport telefonos egyeztetését követően Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker elmondta: a támogatást, ha kell, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is kiegészíti, mégpedig a korábban megállapított egyharmados részarányban. Így annak végső összege akár 45 milliárd euróra is rúghat. Juncker szerint a hitelt nem kedvezményes kamatra kapná Görögország, bár valamivel alacsonyabban a szokásos uniós szintnél. Olli Rehn pénzügyi biztos hozzátette, hogy az IMF-rész viszont hagyományosan olcsóbb szokott lenni az uniós hiteleknél. Brüsszeli értesülések szerint 5 százalék körüli kamatról lehet szó.

A most megállapított összeget a hitelnyújtást követő években újabbak is követhetik szükség esetén – adták értésre a nyilatkozók. A program három éven át folytatható. Azt is bejelentették, hogy a korábbi EU-megállapodásnak szintén megfelelően a hitelek kétoldalú formát öltenek Athén és más EU-tagállamok között. Az eurózóna valamennyi tagja részt vesz a hitelezésben – szögezte le Juncker.Az euró 1999-es bevezetése óta ilyen lépésre most először kerül sor olyan ország esetében, amely tagja az övezetnek.

Görögországot magas belső államadóssága elsősorban a piacok bizalmatlansága sújtja, így egyre nehezebben tud hiteleket felvenni átlagos feltételek mellett. Ezért van szükség az uniós segítségre. A bizalomhiány pedig azért alakult ki, mert a görög államháztartási deficit fokozatosan magasra emelkedett, ráadásul kiderült, hogy Athén meghamisította az uniós intézményeknek benyújtott statisztikákat. A görög vezetés mindeddig nem jelzett olyan igényt, hogy éljen is az uniós hitel lehetőségével, azt ugyanakkor maga is sürgette, hogy szükség esetére a mechanizmust hozzák létre. Üdvözölte és az uniós szolidaritás megnyilvánulásának minősítette a pénzügyminiszteri döntést Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke és José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke is.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Újabb ötmilliárd eurót gyűjtött be Görögország

Újabb 5 milliárd euró forráshoz jutott kötvénykibocsátással az adósságválsággal küzdő görög kormány. A hétfőn zárult aukción a három héttel korábbinál kisebb volt az érdeklődés és magasabb kockázati felárral keltek el az állampapírok.

MTI Gazdaság

IMF: Görögország nem kért segítséget

Görögország nem kérte a Nemzetközi Valutaalap segítségét csütörtökön a szervezet képviselőivel tartott washingtoni találkozón. A hivatalos megbeszéléseket követően az IMF képviselője úgy nyilatkozott, hogy Athén a saját erejéből akarja kezelni az adósságválságot.

MTI Gazdaság

FT: az IMF kezdené a görögök hitelezését

Az euróövezeti országok eljárási lassúsága miatt "szinte bizonyosan" a Nemzetközi Valutaalap (IMF) lépne először, ha Görögország a múlt heti brüsszeli EU-csúcson kidolgozott segélymechanizmus igénybevételére kényszerülne - írta uniós forrásokat idézve a hétfői Financial Times.

Öt éven belül 10 000 műholdat lőne fel Kína

Öt éven belül 10 000 műholdat lőne fel Kína

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

„Ebben az országban eléggé elvesztettem a hitemet. A Kékkör sokat visszaadott belőle”

„Ebben az országban eléggé elvesztettem a hitemet. A Kékkör sokat visszaadott belőle”