szerző:
MTI

A várakozásoknak megfelelő választási eredménynek nem lesz számottevő piaci hatása, de az pozitív, hogy megszűnik a bizonytalanság, vagyis az eredmény alapján arra lehet számítani, hogy egy erős mandátummal felruházott Fidesz-kormány viszi tovább az országot − mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője.

Kondrát Zsolt szerint a hétfői piaci mozgásokat nem a magyar választások határozzák majd meg, sokkal inkább a Görögországnak szóló mentőcsomag híre fogja befolyásolni.  Az elemző kifejtette: arról ugyan keveset lehetett tudni, hogy a Fidesz mit akar csinálni, viszont nem hangoztak el a részükről lehetetlen vagy nagyon nagy költségvetési kihatású ígéretek sem. A piac ezért most várhatóan megszavazza a bizalmat a leendő kormánynak. Hozzátette: gazdaságpolitikailag nem volt rossz a Fidesz előző négy éve, vagyis nem rossz a bizonyítvány, amit az előző kormányzásuk idejéből hoznak magukkal. 

Kondrát Zsolt szerint a következő időszakban arra lehet számítani,  hogy az új kormány leül tárgyalni az IMF-el. Informálisan talán már az álláspontok tisztázódtak, és a megállapodás lényege az lehet, hogy lehet egy nagyobb költségvetési hiány. Cserébe a piac azt reméli, hogy bizonyos reformértékű vállalások lesznek − fejtette ki, hozzátéve, hogy erre kétharmados többség birtokában lenne nagyobb esély.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szegő Iván Miklós Itthon

Látszatra egységes, valójában megosztott az ország

A Fidesz-KDNP minden megyei és a fővárosi listán is egyértelmű győzelmet aratott a 2010-es országgyűlési választások első fordulójában. Az adatok részletesebb elemzése azonban komoly megosztottságot tár fel. A keleti megyékben a Jobbik, a nyugati országrészben az MSZP szerepelt jobban, de a „nyugat” határa nem követi pontosan a megyehatárokat, és egy kicsit keletebbre, nagyjából a Duna-Tisza-közének közepén húzódik.

MTI Gazdaság

Pozitív üzenet a piacoknak a stabil kormány

Piaci elemzők szerint a várakozásoknak megfelelő választási eredmény és az, hogy abból stabil kormányzásra lehet számítani, pozitív üzenet a pénzpiacok számára, azonban a magyarországi pénzügyi folyamatokra - így a forint árfolyamára is - a belpolitikai eseményeknél nagyobb hatással lehet, hogy megoldódni látszik a görög adósságválság - vélekedtek az előzetes választási eredményekről az MTI által megkérdezett piaci elemzők.

hvg.hu Itthon

Még negyvennyolc mandátum kell a Fidesz-kétharmadhoz

A 2010-es parlameti választások első fordulójában 119 egyéni mandátum sorsa dőlt el, mindet a Fidesz söpörte be. 57 kerületben lesz második forduló a jelek szerint, kettő kivételével mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltje vezet. Ha 48-at megnyer a Fidesz, kétharmados többséget szerez a törvényhozásban.