szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A forint a térségbeli trendhez igazodva erősödött hétfőn, a várakozásoknak megfelelő választási eredmény nem befolyásolta árfolyamát: az eurót hétfőn délután négy órakor 264,90 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 266,67 forint után.

A forint mozgását is a nemzetközi befektetői hangulat alakulása  igazította a régiós trendhez, így a magyar deviza hétfőre virradóra a nemzetközi devizapiacokon tartott 266,50 körüli euró árfolyamról 265 közelébe erősödött. A hétvégi választás nem szolgált meglepetéssel, a papírforma szerinti eredményt már beárazták a piacok.

A dollárt 194,96 forinton jegyezték 1,3595 dolláros euróárfolyam mellett hétfőn délelőtt. Péntek délután a dollár 198,80 forint, az euró 1,3433 dollár volt. A svájci frank 184,22 forint volt 185,69 forint után, 100 japán jent hétfőn 208,95 forinton jegyeztek a pénteki 212,62 forinttal szemben.

Az euró hétfőn közel egy hónapja a legmagasabb árfolyamot érte el a dollárral szemben, köszönhetően annak, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek megállapodtak a görög pénzügyi segélymechanizmus részleteiről. Az euró hétfőn reggelre az 1,37-os dollár közvetlen közelébe erősödött a péntekre még jellemző 1,35 alatti szintről, majd kora délutánra 1,36 alá korrigált.
 
A miniszterek 30 milliárd eurós csomagban egyeztek meg, amelyet igény szerint további 10 milliárd eurós IMF-hitel egészíthet ki. A hitelkeret 5 százalék körüli kamattal lesz igénybe vehető, két százalékponttal a mostani piaci kamat alatt. A terjedelmes és masszív uniós pénzügyi "védőháló" bejelentése sokat oldott a befektetők kockázatosabb eszközökkel szemben felvett tartózkodó magatartásán, erősödő lendületet adva a térségbeli devizáknak.

A lengyel zloty hétfőn a nemzetközi trendhez igazodva 3,86-es euró jegyzés környékére erősödött vissza - miután az ország politikai, pénzügyi és katonai vezetését gyakorlatilag "lefejező" repülőgép katasztrófát követően a pénteki 3,8450-es euró jegyzésről a hét végén 3,89 fölé gyengült.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Londoni elemzők: erősödő forint jön a választások után

Tovább csökkenő jegybanki alapkamatra, de ezzel együtt is az eddig vártnál erősebb forintra számítanak a magyarországi választásokat követő egy évben londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint a Fidesz-kormány el fogja nyeri a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatását egy új stabilizációs programhoz, és ez csökkenteni fogja a magyar befektetési konstrukciókat terhelő kockázati felárakat.

MTI Gazdaság

Erősítették a forintot a választási eredmények

A választási eredmény megfelelt a várakozásoknak, a forint az általános piaci trendekhez igazodva erősödött hétfőn reggel: az eurót hétfőn negyed tízkor 265,16 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 266,67 forint után.

Kigyulladt egy ház Tiszaszőlősön, egy ember meghalt

Kigyulladt egy ház Tiszaszőlősön, egy ember meghalt

Most a szabálytalanul türelmetlen autósokról adott ki videóválogatást a rendőrség

Most a szabálytalanul türelmetlen autósokról adott ki videóválogatást a rendőrség

Vége az ingyen internetnek: leállítja a Google a Loon projektet

Vége az ingyen internetnek: leállítja a Google a Loon projektet