szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz, valamint a Nemzetközi Valutaalap és az EU közötti egyeztetés lesz az első fontos esemény, amelyre a befektetőknek figyelniük kell majd a magyarországi parlamenti választások második fordulója után - hívta fel a figyelmet a hétfői The Wall Street Journal.

Az a legfontosabb, hogy Magyarországnak stabil kormánya lesz - idézte a vezető amerikai üzleti napilap a választások első fordulóját kommentálva Török Zoltánt, a Raiffeisen Bank elemzőjét. "A többi kérdés - hogy a Fidesznek kétharmados többsége lesz-e a parlamentben, hogy a Jobbik és az LMP bejutott - nem érdekli a pénzügyi piacokat" - tette hozzá a közgazdász.

A The Wall Street Journal budapesti tudósításában kiemelte: az antiszemita és romaellenes nyilatkozatairól ismert Jobbik jelentős felemelkedésében szerepet játszott, hogy az ország csaknem két évtizede legsúlyosabb gazdasági válságát élte meg. Sok magyart tettek elégedetlenné a szocialista kormány kemény megszigorító intézkedései, a Fidesz roppant győzelme a választások előtti felmérések alapján megjósolható volt. 

"A piaci reakció alapvetően pozitív, de korlátozott lesz" - foglalt állást Anders Svendsen, a Nordea pénzügyi csoport közgazdásza. Kifejtette: a piac alakulásában a magyar választási eredmények mellett több egyéb fontos hír is volt hétfőn, például a lengyel elnök és a központi bank elnökének halála, valamint a görög segélycsomagról szóló értesülések. Hozzátette, a magyarországi választások valódi hatása majd akkor lesz érzékelhető, ha ismert lesz az új kormány tényleges programja. A befektetők vélhetően egy a GDP 5 százalékát nem meghaladó új 2010-es költségvetési hiánycélt még valószínűleg tolerálnának, cserébe a gazdasági reformok ígéretéért - mondta Németh Dávid, az ING Bank közgazdásza, hozzátéve, hogy a piac nagyon kíváncsi lesz a Fidesz 2011-es és 2012-es terveire is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Pozitív üzenet a piacoknak a stabil kormány

Piaci elemzők szerint a várakozásoknak megfelelő választási eredmény és az, hogy abból stabil kormányzásra lehet számítani, pozitív üzenet a pénzpiacok számára, azonban a magyarországi pénzügyi folyamatokra - így a forint árfolyamára is - a belpolitikai eseményeknél nagyobb hatással lehet, hogy megoldódni látszik a görög adósságválság - vélekedtek az előzetes választási eredményekről az MTI által megkérdezett piaci elemzők.

MTI Gazdaság

Erősödött a forint: 265 alatt az euró

A forint a térségbeli trendhez igazodva erősödött hétfőn, a várakozásoknak megfelelő választási eredmény nem befolyásolta árfolyamát: az eurót hétfőn délután négy órakor 264,90 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 266,67 forint után.

MTI Gazdaság

A piac egyértelmű Fidesz-többségnek örülne

A lehetséges magyarországi választási eredmények közül nem a Fidesz kétharmados többsége a legvalószínűbb, de a piac leginkább ennek örülne - áll londoni elemzők szerdán megjelent legújabb esélylatolgatásában.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: nem tudni, mit akar a Fidesz

A Fidesz győzelmét a piac már előre beárazta, a piaci szereplők most arra várnak, hogy a párt miként fogja felhasználni stabil többségét − ez a londoni elemzői közösség egyöntetű véleménye a magyarországi választások első fordulója után.

MTI Gazdaság

Reformlépéseket remélnek a piacok

A várakozásoknak megfelelő választási eredménynek nem lesz számottevő piaci hatása, de az pozitív, hogy megszűnik a bizonytalanság, vagyis az eredmény alapján arra lehet számítani, hogy egy erős mandátummal felruházott Fidesz-kormány viszi tovább az országot − mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője.

A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat

A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

A Barcelona megrázta a pofonfát: kiírta a Facebookra, hogy indulnak Bukarestbe

A Barcelona megrázta a pofonfát: kiírta a Facebookra, hogy indulnak Bukarestbe