szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vártnál több forráshoz, bő másfél milliárd euróhoz jutott kedden az adósságválsággal küzdő görög kormány az állampapírpiacon. Az euróövezeti tagország megsegítésére kidolgozott terv bejelentését követő első kincstárjegyaukció jelentős túljegyzéssel zárult.

A görög államadósság-kezelő központ (PDMA) 6 hónapos és 12 hónapos futamidejű papírokat bocsátott ki, és 600-600 millió euró friss forrást kívánt begyűjteni a papírok révén. A 6 hónapos kincstárjegyet 7,67-szeresen túljegyezték, a 12 hónapos papírra pedig a meghirdetett mennyiséghez képest 6,54-szer nagyobb értékben érkeztek ajánlatok.

A PDMA a tervezett 1,2 milliárd euró helyett végül 1,56 milliárd értékben értékesített kincstárjegyeket, a 6 hónapos futamidejűt 4,85 százalékos, a 12 hónaposat 4,55 százalékos átlaghozam mellett.

A legutóbbi, januári aukcióhoz képest jóval nagyobb volt az érdeklődés a kincstárjegyek iránt, de a hozam is magasabb volt, ami jelzi, hogy a görög papírokat továbbra is kockázatosnak tartja a piac. Bíztató viszont, hogy a hozam 5 százalék alatt maradt – mondták elemzők az AP amerikai hírügynökségnek, akik szerint a PDMA sikeres aukciója arra utal, hogy a három napja bemutatott brüsszeli tervnek stabilizáló hatása van, így a görög vezetés egyelőre képes külső segítség nélkül finanszírozni a költségvetést és az adósságszolgálatot.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek vasárnap abban állapodtak meg, hogy szükség esetén 30 milliárd euró erejéig rendkívüli hitelt nyújtanak Görögországnak. A támogatást az IMF is kiegészítheti egy készenléti hitelkerettel. Brüsszeli források szerint Athén 5 százalékos kamattal juthatna kölcsönhöz euróövezeti partnereitől. Az euró 1999-es bevezetése óta Görögország volna az első a közös pénzt használó uniós országok közül, amelyik a többiek segítségére szorul, Athén azonban mostanáig nem igényelte a pénzügyi támogatást.

A bruttó hazai összterméket (GDP) meghaladó, bő 300 milliárd euró államadóssággal és 13 százalék körüli államháztartási hiánnyal viaskodó görög kormánynak  elemzések szerint április 20-ig több mint 8 milliárd euró államadósságot kell megújítania.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Már hétfőn tárgyal az IMF a görög hitelről

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítséget ajánlott Görögországnak, s közölte, már hétfőn megkezdik a tárgyalásokat az adósságválsággal küzdő euróövezeti tagországgal és az Európai Unióval.

MTI Gazdaság

Görögország továbbra is a legkockázatosabb adósok között

Továbbra is a világ legkockázatosabb adósai között van az euróövezeti tag Görögország, törlesztéskockázati szempontból ugyanakkor az idei év eddigi szakaszában a feltörekvő Európa a világ legjobban teljesítő térségei között volt - áll az egyik vezető londoni adatszolgáltató csoport kedden ismertetett negyedéves összesítésében.

Becsempészi a Google a Stadia játékait az iPhone-okra

Becsempészi a Google a Stadia játékait az iPhone-okra

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből