szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elsősorban a javuló külföldi értékesítési lehetőségeknek és a gyenge bázisnak köszönhetően bővült az ipari termelés volumene februárban. Az elemzők az év további részében azt várják, hogy a továbbra is gyenge belső kereslet mellett elsősorban az export növeli majd a termelést.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által szerdán közölt februári ipari adatok szerint a termelés volumene 2010 februárjában 8,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 1,7 százalékkal csökkent.

Az év második hónapjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben - elsősorban az exportra termelő vállalkozások körében - volumenbővülés figyelhető meg. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása jelentősen, 29,6 százalékkal nőtt.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. makroelemzője elmondta: az előzetes adatokhoz képest nem okoztak meglepetést a most közölt részletes számok, amelyekből jól látható, hogy elsősorban az exportértékesítés, azon belül pedig az autóipari kivitel bővülése húzta fel a termelést. Hangsúlyozta: ez az ágazat érezte meg legelőbb a válságot, ugyanakkor a mostani termelésnövekedés nemcsak a bővülő értékesítési lehetőségeknek, hanem elsősorban az alacsony bázisnak köszönhető.

A szakember szerint az év további részében, bár korlátozott mértékben, de stabilan nőhet az exportértékesítés, ugyanakkor az ipari termelés volumenének változása követheti a hullámzó bázisadatokat. Emiatt márciusra például éves összevetésben csökkenő ipari termelésre számít Török Zoltán.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban továbbra is a külső kereslet élénkülésének köszönhető az ipari termelés bővülése, míg a belső kereslet, bár kissé javult, de továbbra is nyomott. Pozitívumként értékelte, hogy az exportrendelések jelentősen nőttek februárban. Az elemző szerint idén folytatódik a válságból való kilábalás az iparban, és decemberben éves alapon 10 százalék körüli növekedés várható. Hozzáfűzte: az év eleji adóváltozások segíthetik a belföldi kereslet élénkülését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az ipari termelés 8,4 százalékkal nőtt egy év alatt

Az ipari termelés volumene 2010 februárjában 8,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal a részletes adatokat.

Gazdaság

KSH: 8,4 százalékkal nőtt az ipari termelés egy év alatt

Februárban az ipari termelés volumene szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazítva 1,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva, a tavaly februárit 8,4 százalékkal haladta meg – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján szerdán.

MTI Gazdaság

KSH: 3,4 százalékkal nőtt az ipari termelés januárban

Januárban az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a termelés munkanaptényezővel korrigálva 5,7 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján kedden. A termelés januárban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított index szerint 8,8 százalékkal emelkedett.

Jogellenes a Színművészeti dolgozóinak sztrájkja a Fővárosi Törvényszék szerint

Jogellenes a Színművészeti dolgozóinak sztrájkja a Fővárosi Törvényszék szerint

Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t

Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t

Távozásra szólították fel a járványszabályokat megszegő cseh egészségügyi minisztert

Távozásra szólították fel a járványszabályokat megszegő cseh egészségügyi minisztert