szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ipari termelés volumene 2010 februárjában 8,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal a részletes adatokat.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 1,7 százalékkal csökkent. A most közölt adatok megegyeznek a múlt héten publikált előzetes számokkal. A KSH adatai szerint a termelés volumene január-februárban 5,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

A közlemény szerint az ipar 2010 februári termelésének és exportértékesítésének kedvezőbb alakulásában egyrészt az előző évi alacsonyabb bázis hatása, másrészt az előző hónapokhoz képest megnövekedett külső kereslet érvényesül.

Az exportkereslet emelkedésének köszönhetően az ipari export 2010 első két hónapjában 14,5, februárban 15,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az év második hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 10,2 százalékkal magasabb volt az előző év februárinál. A feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele is jelentősebben, 30,8 százalékkal emelkedett.

Az ipar január-februári belföldi értékesítése 10,7, a februári 8,7 százalékkal csökkent 2009 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első két hónapjában 9,3, februárban 7,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami nagyrészt a lakossági és a beruházási kereslet visszaesésével függ össze.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2010 februárjában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 10,6 százalékkal nőtt. A csekély súlyú bányászat volumene mintegy 43 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál, amiben a magas bázis is szerepet játszott. Februárban az energiaipar kibocsátása 0,8 százalékkal mérséklődött.

Az év második hónapjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben – elsősorban az exportra termelő vállalkozások körében – volumenbővülés figyelhető meg. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása jelentősen, 29,6 százalékkal nőtt. A növekedést az alkatrészgyártás számottevő bővülése mellett a közútigépjármű-gyártás nagyobb mértékű emelkedése eredményezte.

A közel azonos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,9 százalékkal haladta meg a 2009. februárit. A feldolgozóipari termelés egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7 százalékkal csökkent, elsősorban a magyarországi eladások visszaesése következtében.

A KSH átlagon felüli, 15, 6 százalékos volumenbővülést regisztrált a kisebb súlyú alágak közül a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység alágban, és a vegyi anyag, termék gyártása is 13,7 százalékkal nőtt, nagyrészt az értékesítés kedvező alakulásának köszönhetően.

Az idén februárban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 14,7 százalékkal emelkedett 2009 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések jelentősen, 20,5 százalékkal nőttek, az új belföldi rendelések ugyanakkor 14,5 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány csaknem 14 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Londoni elemzők: egyoldalú a magyar ipar felpörgése

Az exportértékesítés felfutás húzta magával januárban az ipari termelést, amely éves összehasonlításban 3,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt, havi szinten pedig 8,8 százalékkal emelkedett − derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

MTI Gazdaság

KSH: 3,4 százalékkal nőtt az ipari termelés januárban

Januárban az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a termelés munkanaptényezővel korrigálva 5,7 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján kedden. A termelés januárban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított index szerint 8,8 százalékkal emelkedett.

Gazdaság

KSH: 8,4 százalékkal nőtt az ipari termelés egy év alatt

Februárban az ipari termelés volumene szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazítva 1,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva, a tavaly februárit 8,4 százalékkal haladta meg – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján szerdán.

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű

"Elérhető közelségbe" kerültek a párizsi klímaegyezmény célkitűzései

"Elérhető közelségbe" kerültek a párizsi klímaegyezmény célkitűzései