Tetszett a cikk?

Stagnál a magyarországi tésztapiac, de nem az import, hanem a feketegazdaság szorongatja inkább a gyártókat – írta a Világgazdaság.

A lap szerdai számában a hazai tésztagyártás első két szereplője nyilatkozik a piaci helyzetről. Káhn Norbert, a Gyermely Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint az év második felénél előbb aligha várható bővülés a száraztésztapiacon, ám ez is csak arra lesz elég, hogy az ágazat tavalyi eredményét tudja megismételni. Sárik Ferenc, a második piaci szereplőként nyilvántartott Cerbona Zrt. marketing vezetője viszont úgy nyilatkozott, hogy a tészta iránti kereslet növekedését látják a piacon.

A válság nem kezdte ki a tésztapiacot, tavaly 1-2 százalékkal még nőtt is az értékesítés, azonban gyorsabban terjednek az olcsóbb kereskedelmi márkák, és több volt a kedvezményes értékesítés is - teszi hozzá a lap a Nielsen piackutató adatai alapján. Káhn Norbert elmondta, hogy miközben a búza ára csökkent, a tojásé emelkedett, vagyis az alapanyagárak összességében nőttek. Ugyanakkor a forint erősödése csökkentette az import nyomását. Ezzel ellentétes hatást okozott azonban a lap szerint, hogy az áfa emelkedését követően a tésztagyártók is a feketegazdaság előretörését tapasztalták. Annak mértékét 30 százalékra becsülik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Soros helyett a nők elleni erőszak ellen kezd plakátkampányba a XV. kerület

Soros helyett a nők elleni erőszak ellen kezd plakátkampányba a XV. kerület