szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínai központi bank szerint a világgazdaságot fenyegető legnagyobb kockázat ma a fejlett országokból származik.

„A fejlett gazdaságokban kialakult, tarthatatlan költségvetési helyzet ma a világ pénzügyi stabilitását fenyegető legnagyobb kockázat... A legnagyobb fejlett országokban a központi bankok által a pénzügyi piacokba pumpált likviditás és a támogatási politikák abbahagyásának bizonytalansága növelte a nemzetközi tőkefolyam labilitását, és ettől nehezebbé vált a rövid lejáratú finanszírozás kezelése a felzárkózó piacgazdaságok számára”, olvasható a kínai központi bank vasárnapi nyilatkozatában, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi, washingtoni közgyűléséhez és a Húszak (G20) ottani tanácskozásaihoz időzítettek.

Odahaza a kínai központi bank mindent meg fog tenni az infláció feltartóztatása, a kockázatok mérséklése végett, a közlemény szerint. A kínai központi bank idén már kétszer emelte a bankok kötelező tartalékolási rátáját, és a tavalyihoz képest csökkentette a hitelkiáramlást. Egyelőre azonban nem emelte az alapkamatot, és a jüan árfolyamát szigorú ellenőrzés alatt tartotta. A közleményben az árfolyam-politikáról nem szóltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Mi köze a pestisjárványnak az ingyenes színházhoz?

Mi köze a pestisjárványnak az ingyenes színházhoz?

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat