szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghalt Coimbatore Krishnarao Prahalad. A nemzetközileg elismert indiai származású menedzsment gurut rövid betegség után pénteken érte a halál San Diegoban. A Michigan Egyetem professzora 69 éves volt.

 

C. K. Prahalad. A szegények felemelése út a szabadsághoz
©

Karrierjét, azután, hogy a Madrasi Egyetemen fizikusi diplomát szerzett, a bhopali katasztrófa miatt elhíresült amerikai Union Carbide alkalmazásában kezdte. Később menedzsment tanulmányokat folytatott Indiában, és a bostoni Harvard Egyetemen. Évekkel később már maga is tanárként tért vissza az Egyesült Államokba és csatlakozott a Michigan Egyetemhez. Kutatásai a vállalati stratégiákra koncentrálódtak, s ebben olyan sikeres volt, hogy multinacionális nagyvállalatoktól is tanácsadói munkákat kapott.

„Ha lenne menedzsment Nobel-díj, azt először biztosan neki kellett volna megkapnia. Prahalad elkötelezetten tevékenykedett India felemeléséért, hogy a nemzetek közösségében elfoglalhassa a neki kijáró helyet. Gyakran mondogatta, hogy az ország 1947-ben elnyerte a függetlenségét, de a szabadságot nem. Bátorította az indiai vállalkozásokat, amelyek a szabadság útjára vihetik az országot.” – mondta róla egyik ismert követője, Gopal Srinivasan, a TVS Capital Funds igazgatója. A menedzsment guru nem csak hazájában, hanem szerte a világon nagy elismerésnek örvendett.

Prahalad sorozatvállalkozónak nevezte magát. „Ötleteket generálok, és eladom őket, mint a könyveket. Ha az ötlet értékes a vásárlónak, akkor a könyv jól fogy, vagy egyenesen robban. A reputációmat teszem kockára” – mondta.

A menedzsment guru számos könyvet is jegyzett, amelyek közül a legismertebb az „Esélyek a piramis alján” a HVG Kiadó gondozásában magyarul is megjelent. Ebben kifejtette azt a forradalmi gondolatot, hogy a világ milliárdnyi szegényének vásárlóerejét összeadva, óriási potenciált kapunk. Prahalad mélységes humanizmussal, meglepő példákon keresztül mutatja be, hogy a termékek, az értékesítési csatornák és a marketingeszközök harmadik világra szabott változataival nemcsak új piacokat nyerhetünk, de a szegények felemelkedését is szolgálhatjuk.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Segítsd a szegényeket, te sem jársz rosszul!

A világ leggyorsabban növekvő piaca ott rejtőzik, ahol az ember a legkevésbé sem várná: a piramis alján. A világ többmilliárd szegényét tévedés teherként kezelni: nézzük rájuk inkább úgy, mint lehetőségre – mutat rá a HVG által kiadott, Esélyek a Piramis alján című könyvében C. K. Pralahad.

HVG-Könyvek

Esélyek a piramis alján

Esélyek a piramis aljánTársadalmi felelősségvállalás és profitBolti ár: 4 800 FtKiadónkon keresztül: 4 320 FtKiadónkon...

Törölte a Mi Hazánk oldalát a Facebook

Törölte a Mi Hazánk oldalát a Facebook

Maradt az ebédből? Ki ne dobja, készíthet belőle arcpajzsot

Maradt az ebédből? Ki ne dobja, készíthet belőle arcpajzsot

Halálra gázolt egy járdán sétáló férfit, két év felfüggesztettet kapott

Halálra gázolt egy járdán sétáló férfit, két év felfüggesztettet kapott