szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni elemzők szerint már reagál a piac a Simor András jegybankelnök távozását szorgalmazó nyilatkozatokra: a hatások erősödése a kamatcsökkentési ciklus leállásához is vezethet.

"A jelek szerint már reagál a piac" a magyar jegybank vezetőjének távozását szorgalmazó nyilatkozatokra, és a piaci hatások esetleges erősödése a kamatcsökkentési ciklus leállásához is vezethet – vélekedtek kedden londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Barclays Capital, a londoni City egyik vezető befektetési bankcsoportja a magyarországi kamatpálya jobb előrejelzése végett rendszeres "MNB-közleményelemző" szolgáltatást nyújt a befektetőknek a magyar jegybank minden kamatdöntő ülése után, kielemezve azokat a nyelvezetbeli különbségeket, amelyek a monetáris tanács egymást követő kommentárjai között mutatkoznak.

A cég kedden közzétett új "MC Tracker" elemzése ugyanakkor külön megemlíti Pokorni Zoltán aznapi tévényilatkozatát, amelyben a Fidesz alelnöke Simor András MNB-elnök lemondását szorgalmazta. Barclays Capital londoni elemzői szerint ha az ezzel kapcsolatos "politikai zaj" miatt "folytatódik a kockázati prémiumok visszarakódása" a forinteszközökre, az okot adhat a monetáris tanácsnak az enyhítés leállítására.

A Barclays Capital elemzői szerint "a Fidesz által kiválasztott" esetleges új MNB-elnök sem folyamodna feltétlenül a hagyományostól eltérő pénzügypolitikai lépésekhez. Tekintettel azonban arra a bizalomra, amelyet a piac a jelek szerint a mostani MNB-vezetés iránt mutat, bármilyen "kierőszakolt változtatás" piaci kilengéseket okozhat, és ennek következményeként leállhat a jegybanki kamatcsökkentés – áll a londoni befektetési ház keddi elemzésében.

A piaci hatás lehetőségét más nagy londoni házak is már felvetették. A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzői a magyarországi választási eredményeket értékelő hét eleji kommentárjukban szintén annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a kormány és a jegybank közötti feszültség potenciális éleződése nyomást gyakorolhat a befektetői hangulatra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Simor: Orbán Viktor kijelentései a politika világába tartoznak

Nem kívánom kommentálni Orbán Viktor délelőtti, az MNB vezetésére vonatkozó mondatatait, a Fidesz elnökének kijelentései a politika világába tartoznak – felelte újságírói kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői sajtótájékoztatón.

hvg.hu/MTI Itthon

Pokorni: Schmitt lehet a házelnök, Simornak mennie kell

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint Simor Andrásnak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének le kell mondania posztjáról. A politikus arról is beszélt: Schmitt Pál vagy Kövér László lehet a házelnök.

Koronavírusos a FIFA elnöke, Gianni Infantino

Koronavírusos a FIFA elnöke, Gianni Infantino

Az ELTE vezetése nem akarta, mégis több százan írták alá az oktatók petícióját az SZFE mellett

Az ELTE vezetése nem akarta, mégis több százan írták alá az oktatók petícióját az SZFE mellett

Újabb bejelentés: tetőtér-beépítésre is kérhető a 10 milliós csok

Újabb bejelentés: tetőtér-beépítésre is kérhető a 10 milliós csok