szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Részletes tudósításban foglalkoztak a német üzleti lapok kedden a magyarországi választásokkal, illetve az új kormány várható gazdaságpolitikájával.

A Financial Times Deutschland nemzetközi rovatának vezető anyagaként – négyhasábos képpel illusztrálva – "Magyarország feladja a takarékossági politikát" címmel jelentette meg Nils Kreimeier írását. Kreimeier kiemelte, hogy Magyarország jövendő kormánya növelni akarja a költségvetési hiányt, és erről tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val. "Sem az IMF, sem az EU nem a főnökünk. Tárgyalni fogunk, de tárgyalásnak nem az a célja, hogy diktátumok előtt hajoljunk meg" – idézte a tudósító a leendő miniszterelnök sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Kreimeier szerint a Fidesz diadalmas választási szereplését követően dilemma előtt áll. Az új kormány is rá lesz utalva az IMF segítségére, másrészt viszont élesen bírálta az előző kormánynak az IMF által előírt takarékossági politikáját, és a növekedés ösztönzését ígérte. Megfigyelők szerint még a sikeres IMF-tárgyalások sem növelhetik meg különösebben a pénzügyi mozgásteret.

A lapnak nyilatkozva a  bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Kutatások Intézetének (WIIW) szakértője, Richter Sándor lehetségesnek tartotta, hogy a tárgyalásokon nagyobb költségvetési hiányban – például 5-5,5 százalékban – állapodjanak meg. Ez azonban értékelése szerint nem ad elegendő mozgásteret egy nagy ívű gazdaságélénkítő programhoz. A Fidesz "saját retorikájának túszává vált" – fogalmazott a szakértő.

A lakosságnak a szocialista kormány gazdaságpolitikája miatt érzett dühe csapatostul terelte a választókat a Fideszhez – írta a tudósító, aki szerint a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező új kormányt a pártpaletta jobb széléről a Jobbik helyezheti nyomás alá. A kampányban a Fidesz alig közölt konkrétumokat gazdaságpolitikai terveiről, viszont jelentős adócsökkentést és a bürokrácia karcsúsítását ígérte. Külföldi vállalatok mindazonáltal nem számolnak túl nagy adómérsékléssel, üdvözlik viszont a bürokrácia csökkentését – nyilatkozta a lapnak Dirk Wölfer, a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kommunikációs vezetője.

A Handelsblattban Stefan Menzel arról írt, hogy Magyarország új miniszterelnöke a Magyar Nemzeti Bankot szemelte ki ellenségnek. Az országgal rendszeresen foglalkozó tudósító szerint súlyos konfliktus fenyeget a jövőbeni kormány és a jegybank között. Utalt arra, hogy Orbán Viktor hétfői sajtóértekezletén az MNB eljárási módját "kérdésesnek" nevezte, és úgy vélte, hogy szervezeti változtatásokra van szükség. Orbán – emlékeztetett a Handelsblatt – már a választások előtt többször támadta a nemzeti bankot, és Budapesten most azt találgatják, hogy az új miniszterelnök összevonja a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet.

A tudósító ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a Fidesz a választások eredményeként kétharmados többséghez jutott a parlamentben, és ezzel egész Európában rendkívülinek számító hatalmi jogköröket kapott. Ezáltal pedig rendelkezik azzal a lehetőséggel, hogy más pártok jóváhagyása nélkül módosítsa az alkotmányt. Orbán saját elképzelései szerint megváltoztathatja a nemzeti bankra vonatkozó szabályokat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

WSJE: kemény hangon beszél Orbán az adósságról

Erőteljes pozíciót kíván képviselni az új magyar kormány a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval szemben a hitelmegállapodás újratárgyalásakor - emelte ki a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE) kedden, Orbán Viktor előző napi nemzetközi sajtóértekezletét ismertetve.

MTI Gazdaság

Fitch: a Fidesz fenntarthatóvá teheti a költségvetés eddigi javulását

Az erős többségi kormány megalakulása Magyarországon lehetőséget teremt olyan szerkezeti reformok bevezetésére, amelyekkel fenntartható pályára lehet állítani a magyar közfinanszírozásban az utóbbi időben bekövetkezett javulást, és javítani lehet a gazdaság növekedési kilátásait – áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott elemzésében.

MTI Gazdaság

WSJ: a Fidesz és az IMF közti tárgyalásokra kell majd figyelni

A Fidesz, valamint a Nemzetközi Valutaalap és az EU közötti egyeztetés lesz az első fontos esemény, amelyre a befektetőknek figyelniük kell majd a magyarországi parlamenti választások második fordulója után - hívta fel a figyelmet a hétfői The Wall Street Journal.

MTI Gazdaság

WSJE: elijeszti-e a Fidesz-kormány a külföldi befektetőket?

A magyar gazdaságra nézve veszélyt jelent, hogy a Fidesz, a magyar vállalkozások támogatása jegyében elijesztheti a külföldi befektetőket – írta hétfőn a magyar választásokról szóló beszámolójának internetes változatában a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE).

És akkor a kormány azt kérte, hogy a lakásfelújításról adjanak számlát

És akkor a kormány azt kérte, hogy a lakásfelújításról adjanak számlát

Történelmi manőverre készül a NASA, mintát vesz egy 2 millió kilométerre lévő aszteroidáról

Történelmi manőverre készül a NASA, mintát vesz egy 2 millió kilométerre lévő aszteroidáról

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira