szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A közelmúlt meredek hozamesést hozott a magyar állampapírok piacán, a jövő azonban mint mindig, most is bizonytalan. Rövid távon egy görög pánik törheti meg a kedvező trendet, míg hosszú távon a Fidesz gazdaságpolitikája mozgathatja a hozamokat. Ha az alapkamat tovább süllyed, és a Fidesz a konkrét terveivel is meggyőzi a piacot, akkor akár további hozamcsökkenés is elképzelhető az állampapírpiacon.

Az elmúlt hónapokban elképesztő sebességgel, és szinte korrekció nélkül süllyedtek a hozamok a magyar állampapírpiacon – nyilatkozta az Ecoline-nak Matolcsi Zsolt, a Raiffeisen állampapír-kereskedője. A folyamat alapvetően három tényezőre vezethető vissza. Először is a világ főbb pénz- és tőkepiacain folyamatosan optimista hangulat uralkodott, ami a külföldi befektetők magyar kötvények iránti étvágyát is fönntartotta. Emellett a magyar bankok, alapkezelők és biztosítók kis túlzással úsztak/úsznak a likviditásban és így fokozatosan szorították le a hozamokat. Harmadikként a Raiffeisen szakembere az állampapír-kibocsátások továbbra is szerény volumenét jelölte meg.
 
Mindezen tényezők szerencsés együttállásának köszönhetően a hozamok a rendszerváltás óta nem látott szintekre csökkentek, a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek referenciahozama például 4,85 százalék, míg a 10 államkötvényeké 6,44 százalék volt kedden.
 
Mit hozhat a jövő? – a kérdésre adható válaszokról az Ecoline.hu cikkében olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Csúcson a görög államkötvények kockázati felára

Történelmi csúcsra emelkedett hétfőn a görög államkötvények kockázati felára, mert a befektetőket továbbra is nyugtalanítja az adósságválsággal küszködő Görögország megsegítésére kidolgozott terv körüli bizonytalanság.

MTI Gazdaság

Csökkentek a hozamok az ÁKK 3 és 5 éves államkötvény kibocsátásán

Túljegyezték az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) idei tízedik alkalommal rendezett 3 és 5 éves, valamint első alkalommal rendezett 15 éves államkötvény kibocsátását: az aukción 8,48 százalékos átlaghozam alakult ki, 23 bázisponttal alacsonyabb az előző aukció 8,71 százalékos átlaghozamánál.

MTI Gazdaság

Élénkülő érdeklődés, vegyes hozamok az államkötvény-aukción

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az idén hatodik alkalommal bocsátott ki 3,5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket; a most meghirdetett összeget az elsődleges forgalmazók mindhárom kötvény esetében túljegyezték – az érdeklődés a két héttel korábbinál is nagyobb lett, a hozamok a két rövidebb lejáratra csökkentek, a legtávolabbi lejárat esetében ugyanakkor magasabbra kerültek.

Kedden tudta meg az osztály, hogy már hatodik napja karanténban vannak

Kedden tudta meg az osztály, hogy már hatodik napja karanténban vannak

A pofontól védi embereit, de a kampányt is eredményesebbé teheti Orbán húzása

A pofontól védi embereit, de a kampányt is eredményesebbé teheti Orbán húzása

Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban

Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban