szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A földgázárak emelkedése miatt július 1-jén átlagosan 6,7 százalékkal emelkedik a budapesti távfűtéses lakások éves távhőköltsége − közölte a Főtáv Zrt.

Egy átlagos lakás esetén − a kedvezmények figyelembe vételével − az éves távhőköltség így 200 ezer forint lesz. A Főtáv szerint a távfűtés továbbra is a legolcsóbb fűtési mód marad Budapesten, mivel a gázfűtéses lakásban élők számára 2010. január 1-én és 2010. április 1-én már két alkalommal növekedtek az energiadíjak, ráadásul nagyobb mértékben, mint a távhőszolgáltatás esetén. A Főtáv Zrt. az energiaárak növekedését május 1-je helyett július 1-től érvényesíti.

A díjnövekedés a távfűtési díj kétharmadát kitevő hődíjat érinti, míg az alapdíj − amelyre a vállalat a hatékonyságnövelés révén hatással tud lenni − változatlan marad. A hődíj bruttó 2921 forintról 3222 forintra növekedik gigajoulonként. Egy átlagos lakást (135 légköbméter; 43,1 gigajoule/év) figyelembe véve így a hődíj évi bruttó 126 ezer forintról 139 ezer forintra változik a díjnövekedés hatására.

Az alapdíjat és a hődíjat is magába foglaló éves távhőköltség a növekedéssel együtt bruttó 207 ezer forint lenne, ezt az összeget viszont átlagosan évi 7 ezer forinttal csökkenti a Főtáv Zrt. és a Budapesti Erőmű Zrt. közötti tárgyalások eredményeként a lakosság részére biztosított hőár-kedvezmény.

Így az éves távhőköltség egy átlagos lakás esetén várhatóan bruttó 200 ezer forint körül alakul. Az ÖKOPlusz programban résztvevő, fűtéskorszerűsített lakások esetében azonban az átlagos éves távhőköltség nem haladja meg a 180 ezer forintot.

A budapesti távhőellátásban jelenleg 96 százalékot tesznek ki a földgázalapú technológiák. Terveink szerint ez 2020-ra 77,9 százalékra csökkenhet, mivel már idén olyan fejlesztéseket indítunk el, amelyek révén a megújuló energiaforrások aránya 2020-ra 20 százalékra növekedhet majd − mondta Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója.

A Főtáv Zrt. 2010 áprilisában írt ki pályázatot egy geotermikus kútpár megépítésére, melynek kivitelezéséhez jelenleg szakmai partnert keres. A 2011 év végére megépülő kútpár a rákoskeresztúri hőkörzetet látja majd el a megújuló energiából nyert hővel.

A tervek szerint 2012-ig megépülhet az a biomassza fűtőmű is, amely tervezetten évi 15,7 millió köbméter földgáz kiváltását teszi majd lehetővé. Ezen túlmenően a vállalat 2017-ig egy 42,3 kilométer hosszú, a hét legnagyobb budapesti hőkörzetet összekapcsoló körvezeték kiépítését is tervezi. A fejlesztésekkel a cég szerint közép- és hosszú távon csökkenhetnek a fogyasztói költségek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Napi merítés

Mikor lesz távfűtés a belvárosban?

Tíz éven belül új geotermikus hőforrások és biomassza-fűtőművek vesznek majd részt Budapest távfűtésében. Mégpedig láncra fűzve, így olyan helyekre is eljuthat a távhő, ahová korábban nem - írja az Urbanista blog szerzője.

hvg.hu Gazdaság

Versenyképes lehet a távfűtés

Versenyképessé teheti a távfűtést a távhő áfájának 5 százalékra mérséklése, de ehhez az is szükséges, hogy a távfűtéshez szükséges hőt kapcsolt -hőt és áramot egyaránt termelő - erőművekben, illetve megújuló energiák felhasználásával állítsák elő - mondta Uhri László, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MATÁSZSZ) elnöke Lillafüreden.

hvg.hu Gazdaság

Akár 50 százalékkal drágább lehet a távfűtés

Akár 50 százalékkal is emelheti a távfűtés árát, hogy egyes termelők 2011-től nem kapnak támogatást a hő előállítása mellett termelt áram árához – állítják a Magyar Kapcsolt Energia Társaság szakértői.

„Az emberi jogok elleni bűntett” – így indult a biztonsági öv karrierje

„Az emberi jogok elleni bűntett” – így indult a biztonsági öv karrierje

Hivatalos: november elején jön a szupererős VW Golf R

Hivatalos: november elején jön a szupererős VW Golf R

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás