szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Párizs álláspontja szerint az ígéretek nem elegendőek, kizárólag Görögország tényleges pénzügyi megsegítését követően szűnhet meg az euró elleni spekuláció. Ennek érdekében – a hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó – Nicolas Sarkozy államfő folyamatosan közvetít Angela Merkel német kancellár és a görög vezetők között – írta csütörtök délután megjelent számában a Le Monde című napilap.

A mértékadó liberális francia újság pekingi különtudósítója szerint a francia elnök tisztában van azzal, hogy a május 9-i, a német belpolitikai szempontból kulcsfontosságú észak-rajna-vesztfáliai tartományi parlamenti választások miatt reménytelen, hogy a Görögországnak nyújtandó pénzügyi segélyterv az EU állam- és kormányfői, illetve az IMF vezetőinek május 10-i csúcstalálkozója előtt megszülessen.

"Márpedig amíg a pénz nincs az asztalon, a piacok Berlin habozása miatt nem hisznek az európai szolidaritásban. Párizs szerint minél később cselekednek az európaiak, az euró megmentése annál többe fog kerülni" - fogalmazott a Le Monde, amely úgy tudja: Sarkozy tanácsadói a katasztrófa elkerülésére folyamatosan konzultálnak az európai fővárosokkal, az Európai Központi Bankkal, valamint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

A lap szerint az elmúlt hetekben Sarkozy azért tartózkodott minden nyilvános kritikától Merkel irányában, mert a helyzet annyira súlyos, hogy egy újabb német-francia ellentét egész Európára nézve katasztrofális következményekkel járna. A kulisszák mögött viszont a franciák úgy vélik, hogy a németek hibát követtek el akkor, amikor morális és jogi megközelítésből kezdtek arról beszélni, hogy a görögök hibáztak és mielőtt segítséget kapnak, bűnhődniük kell, valamint tiszteletben kell tartaniuk az európai szerződéseket.

Sarkozy szerint ugyanis a görög helyzet valójában a pénzügyi válság folytatódása, s az eurózóna leggyengébb láncszemének államcsődje olyan lenne az euróövezet tagországai számára, mint a Lehman Brothers 2008-as csődje volt a bankoknak: a dominóeffektus kezdetét jelentené. E szerint a felfogás szerint a piacok nem Görögországot támadják, hanem az eurót, amely az európai szolidaritás hiánya miatt vált sérülékennyé. Párizs bűnténynek tartja a Le Monde szerint a hitelminősítők magatartását is, amelyek két nap alatt három országot, a görögök mellett, a portugálokat és a spanyolokat értékeltek le. A francia elnök "támadási járvány"  megindulásától tart, amely Madrid számára katasztrófát jelentene.

Dominique Reyné, a jobbközép liberális agytröszt, a Politikai Innovációs Alapítvány (Fondapol) vezetője szerint a görög válsággal szemben kétfajta álláspont alakult ki Európában, s a maga módján mindkettő erősítheti az euroszkepticizmust. Az északi országok (Németország, Nagy-Britannia, Hollandia) nem értik, hogy miért kellene egy szilárd ellentételezésekre képtelen országot megsegíteniük azoknak, akik maguk is jelentős erőfeszítéseket tettek a költségvetési egyensúlyuk helyreállítására. Ezzel szemben a déli országok (Franciaország, Olaszország, Spanyolország) megértőbbek és szolidárisabbak, mert úgy vélik, hogy Európa legitimitása forog kockán, ha nem segít a közösség az egyik nehéz helyzetbe került tagállamán. A kialakult vita a politikai cselekvés kérdését veti fel: mit ajánl most Európa azért cserébe, hogy a nemzeti szuverenitásról részben le kell mondani a tagállamoknak?

Némileg ellentmondásos helyzet, hogy a nemzeti hatalmához egyik leginkább ragaszkodó európai tagország, Franciaország teljesen tisztában van azzal, hogy az államnak valójában nincsenek olyan eszközei, mint amilyeneket szeretne, így egyedül senki nem érvényesülhet jobban, mint a többiekkel együtt fellépve – hangsúlyozta politológus. Ezen kívül a déli országok tudják, hogy potenciálisan ők is veszélyben vannak, s ezért a pénzügyi "védőháló" gondolatát támogatják, mert arra nekik is bármikor szükségük lehet.

Meglepő módon hasonló álláspontot képvisel Franciaországban a jobb- és baloldal a Görögország iránti szolidaritást illetően, ami a politológus szerint annak köszönhető, hogy valamennyi politikai párt tudja: az euroszkepticizmus kifejeződése azonnal hatással lehet a pénzügyi piacokra, s ezért a legnagyobb ellenzéki párt sem akar olajat önteni a tűzre. A kisebb pártok azonban várhatóan kihasználják majd a lehetőséget arra, hogy ellenvéleményükkel központi helyet foglaljanak el a politikai színtéren – tette hozzá az elemző.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

A görög kormány nem hajlandó csökkenteni a béreket

A görög kormány nem fogadja el az Európai Unió és a Nemzetközi Valutalap javaslatát, miszerint a hitelnyújtás egyik feltételeként csökkentsék Görögországban a fizetéseket - közölte szerdán a görög munkaügyi miniszter.

Gazdaság

„Ebolát szabadítottak Európára a görögök” – Magyarország is veszélyben?

Felgyorsultak az események a görög segélycsomag ügyében. Miután kedden az S&P a bóvlikategóriába küldte a görög kötvényeket, szerdán a görög állampapírpiac gyakorlatilag kapitulált, a német politikai elit pedig rábólintott a segélycsomagra – amelynek teljes összege az IMF vezérigazgatója szerint a 120 milliárd eurót is elérheti –, hogy elkerülhető legyen a befektetőket több száz milliárd eurós veszteséggel sújtó államcsőd és a válság tovaterjedése.

MTI Gazdaság

Görög válság: jócskán enyhültek Londonban a kockázati felárak

A formálódó görög pénzügyi segélycsomag híreire jelentősen enyhült a csütörtöki londoni kereskedésben Görögország és több más, sebezhetőnek tekintett eurótagállam, valamint a kelet-európai EU-országok törlesztéskockázati biztosítási ügyleteinek (CDS) árazása az előző napi – a görög CDS-díjszabást soha nem látott magasságokba repítő – meredek megugrás után.

MTI Gazdaság

Már Obamát sem hagyja hidegen a görög veszély

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár üdvözölte, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió támogatást nyújt a fizetésképtelenség határára sodródótt Görögországnak, és szorgalmazták, hogy Athén tegyen határozott lépéseket gazdasági nehézségeinek leküzdésére - közölte a washingtoni Fehér Ház.