Tetszett a cikk?

Felgyorsultak az események a görög segélycsomag ügyében. Miután kedden az S&P a bóvlikategóriába küldte a görög kötvényeket, szerdán a görög állampapírpiac gyakorlatilag kapitulált, a német politikai elit pedig rábólintott a segélycsomagra – amelynek teljes összege az IMF vezérigazgatója szerint a 120 milliárd eurót is elérheti –, hogy elkerülhető legyen a befektetőket több száz milliárd eurós veszteséggel sújtó államcsőd és a válság tovaterjedése.

A görög válság miatti fertőzés a globális pénzügyi rendszert fenyegeti – nyilatkozta szerdán Angel Gurria, az OECD főtitkára, aki Dominiqe Strauss-Kahn IMF-vezérigazgatóval és Jean-Claude Trichet EKB-elnökkel együtt érkezett Berlinbe, hogy meggyőzze a német politikusokat Görögország megmentésének szükségességéről. „Ez olyan, mint az ebola. Amire rájövünk, hogy megkaptuk, már le kell vágni a lábunkat, ha életben akarunk maradni” – tette hozzá.

A tárgyalások – a görögök szempontjából – eredményesek voltak: a szerda délutáni nyilatkozatok alapján egyértelmű, hogy a csomag „el fog készülni”. A német kormány a jövő hét elején terjeszti a Bundestag elé a törvényjavaslatot, amelyet a hét végére megtárgyalhat a Bundesrat is. Angela Merkel szerda délutáni sajtótájékoztatóján kijelentette: a Görögországgal folytatott tárgyalásokat fel kell gyorsítani. A segítség feltétele az, hogy Görögország elkötelezze magát egy „ambíciózus program” mellett – tette hozzá a kancellár.

A teljes mentőcsomag nagysága három év alatt elérheti a 120 milliárd eurót is – mondta a német törvényhozás előtt Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója, aki aztán a szerda délutáni sajtótájékoztatón kitért a csomag tényleges nagyságát firtató kérdés megválaszolása elől. Akadnak erősebb becslések is: a Goldman Sachs, a JPMorgan Chase & Co. és a Royal Bank of Scotland elemzői szerint az európai államoknak nem kevesebb, mint 600 milliárd eurójába kerül majd a válság terjedésének megelőzése.

Részletek az Ecoline.hu-n

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kezd magához térni a forint

Szerdán délután már korrigálták a hét eleje óta elszenvedett veszteségeik egy kis hányadát a térségbeli devizák: az eurót szerdán a 272,40 forintos napi csúcsról délután négy órakor 269,57 forinton jegyezték, míg a kedd délutáni árfolyam 267,35 forint volt.

MTI Gazdaság

Már Obamát sem hagyja hidegen a görög veszély

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár üdvözölte, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió támogatást nyújt a fizetésképtelenség határára sodródótt Görögországnak, és szorgalmazták, hogy Athén tegyen határozott lépéseket gazdasági nehézségeinek leküzdésére - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Két év alatt alatt alakíthatja át a kormány a háziorvosi ellátást

Két év alatt alatt alakíthatja át a kormány a háziorvosi ellátást

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Donald Trump a Village People slágerére ropja, megőrül érte az internet

Donald Trump a Village People slágerére ropja, megőrül érte az internet