Az eredetileg tervezettnél (a GDP arányában) maximum 1,5-2 százalékkal magasabb költségvetési hiányt tolerálna a piac – állítják egybehangzóan az Ecoline által megkérdezett hazai és külföldi elemzők. Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz első körben közölt hiánycélja kissé magas lehet a befektetőknek, s szakértők szerint kockázatokat rejthet magában.

Hétfőn válasz érkezett az elmúlt hetek Magyarországgal kapcsolatos egyik legnagyobb kérdésére, nevezetesen, hogy a Fidesz milyen költségvetési hiánycéllal áll elő a választások megnyerését követően. Azzal eddig sem áltatta magát senki, hogy az Orbán Viktor vezette kabinet tartani fogja a Bajnai-kormány által kitűzött 3,8 százalékos GDP-arányos deficitet, egyrészt mert a Fidesz már régóta azt kommunikálta, hogy a hiány tarthatatlan, másrészt mert valószínűleg az elemzők többsége sem hitte el, hogy elérhető a tavalyinál 0,1 százalékponttal alacsonyabb deficit. Most, hogy a Fidesz előállt a farbával, a kulcskérdés úgy változott: hajlandó-e engedni a kormány az első körben megfogalmazott 4,5-6,5 százalékos hiánycélból, az ugyanis kívül esik az elemzők által tolerálhatónak minősített határon.

Részletek az Ecoline.hu-n.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Orbán valószínűleg felalkussza a hiánycélt az IMF-nél – londoni elemzők

Valószínűsíthető az új magyar kormány részéről az államháztartási hiánycél valamelyes emelése, de csak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások eredményeként – áll londoni felzárkózó piaci elemzők hétfőn kiadott legújabb helyzetértékelésében, amely szerint a Fidesz-kormány sem készül költségvetési lazításra.

MTI Gazdaság

Oszkó: téves a Fidesz áprilisi hiányszáma

Tévesnek nevezte Oszkó Péter pénzügyminiszter Varga Mihály csütörtöki állítását arról, hogy az államháztartási hiány várhatóan április végére eléri a kormány által egész évre tervezett mértéket, és megerősítette, hogy az első négy havi hiány valamivel az éves deficit 75 százaléka felett lehet.

MTI Gazdaság

Az IMF kockázatokat lát a 2010-es hiánycélt illetően

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) úgy véli, hogy Magyarország pénzügyi helyzete ugyan javult, de kockázatokat lát a 2010-es hiánycél teljesítését illetően - derült ki a washingtoni székhelyű pénzintézet pénteken közzétett jelentéséből.

700 lóerős lett a Mercedes kocka terepjárója, az új G-osztály

700 lóerős lett a Mercedes kocka terepjárója, az új G-osztály

Le kell állítani az atomerőműveit, komoly bajban van Belgium

Le kell állítani az atomerőműveit, komoly bajban van Belgium

Batátával pózol a Jobbikkal szakító ásotthalmi polgármester

Batátával pózol a Jobbikkal szakító ásotthalmi polgármester

Fény derült a művészettörténet egyik legnagyobb rejtélyére

Fény derült a művészettörténet egyik legnagyobb rejtélyére

Bezöldülhet az Alkotmánybíróságon megfeneklett kúttörvény

Bezöldülhet az Alkotmánybíróságon megfeneklett kúttörvény

Rosszul döntött az autótolvaj, amikor a beregsurányi határátkelőt választotta

Rosszul döntött az autótolvaj, amikor a beregsurányi határátkelőt választotta