szerző:
MTI

A kormányszóvivő szerint a Fidesz tervezett intézkedései a hiányt 6 százalékra emelnék.

A szuperbruttó eltörlése mintegy 420 milliárd forintos többlethiányt jelenthet, ez más gazdasági intézkedésekkel, például a cafeteria adótartalmának megszüntetésével, illetve az innovációs adó eltörlésével összesen 510 milliárd forintos többletkiadást jelenthet 2010-re, ami 6 százalékos hiányt eredményezne idén – közölte Szollár Domokos kormányszóvivő.

Szollár szerint ezek az intézkedések a jelenleg várt 3,8 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt 6 százalékra növelnék. A deficit tehát nem a szekrényben lévő csontvázak, nem is a szerkezeti reformok miatt nőne, azt kizárólag a jóléti osztogatás okozná – tette hozzá.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hírek

Szuperbruttó: mit tehet, aki rosszul járt?

A 2010-től érvényes adócsökkentéssel kapcsolatosan sem az adóhatóság, sem a munkáltatók általában nem tettek eleget maradéktalanul tájékoztatási kötelezettségüknek. Ennek következtében a magánszemélyek jelentős körét kár érte: a várt adócsökkentés helyett a nettó jövedelmük csökkent.

hvg.hu Vállalkozás

Bruttó- és nettó bér: kinek nő, kinek csökken januártól?

A BDO Forte könyvvizsgáló cég azzal kecsegtet az adózók 99 százalékának nő a fizetése januártól a bérek szuperbruttósítása miatt. Ez azonban Angyal József okleveles adószakértő szerint téves állítás, miután a BDO Forte nem a 2010-es szja sávhatárral számolt. Az igazság valahol félúton van, de akkor most kinek nő a bére és kinek kell többet adóznia januártól?

hvg.hu Gazdaság

Ab: alkotmányos a szuperbruttó

Alkotmányos a szuperbruttósítás, mivel ez az adóalap-kiegészítés egy korrekciós tényező - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) a januárban életbe lépő személyijövedelemadó-változásokról kedden.