szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ötszáz milliárd eurós mentőcsomagot fogadtak el az EU-országok pénzügyminiszterei hétfő hajnalban Brüsszelben a közös fizetőeszköz, az euró védelmében - közölték a konferencia befejeztével.

A példátlan nagyságú összegről szóló döntés az euró elleni spekulációs támadások elhárítását célozza. A csomag részben hitelről, részben hitelgaranciáról szól. Az 500 milliárd euró uniós kötelezettségvállalásban tehát nincs benne az a hitelkeret, amelyre szükség esetén - vagyis ha fizetési gondjai támadnának az eurózóna valamelyik országának - a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) számítana az Európai Unió. Az IMF állítólag készségét nyilvánította a közreműködésre.

Az IMF-pénz Elena Salgado spanyol gazdasági és pénzügyminiszter közlése szerint további 250 milliárd eurót - előzőleg még 220 milliárd eurót jelentettek be, amit később korrigáltak - jelenthet, vagyis összesen 750 milliárdos lenne a teljes mentőcsomag értéke. A megbeszélésekről vasárnap késő este kiszivárgott hírek arról szóltak, hogy a németek még "csak" mintegy 100 milliárd eurónyi IMF-pénzkerettel számoltak volna, de végül az EU-IMF relációban a kétharmad-egyharmad arány alakult ki.

Az 500 milliárd úgy tevődik össze, hogy 50 milliárdról 110 milliárdra - vagyis 60 milliárddal - növelik azt a hitelkeretet, amely eddig csupán az eurózónán kívüli uniós tagállamok megsegítésére szolgált az Európai Bizottság mint hitelfelvevő közreműködése révén, de ezentúl a közös pénzzel fizető országok is részesedhetnének belőle. A további 440 milliárdot a 16 tagú euróövezet országai bilaterális hitelgarancia formájában bocsátanák rendelkezésre, három éves futamidővel. Mindezeken felül - közölte Olli Rehn pénzügyi EU-biztos - az Európai Központi Bank is hozzá kíván járulni az esetleg bajba kerülő eurózóna-országok pénzügyi mentőhálójának megerősítéséhez.

A megállapodás Rehn szerint azt tanúsítja, hogy megvédik az eurót, "kerüljön az bármennyibe". A mentőmechanizmus a tagországok reményei szerint megakadályozhatja, hogy a görög pénzügyi válság az euróövezet más országaira is átterjedjen.

A mintegy 11 órán át tartott tanácskozás versenyt futott az idővel, hogy a megállapodást még a főbb ázsiai piacok nyitása előtt elérjék, és azoknak pozitív üzenetet küldjenek. Salgado megfogalmazása szerint a konkrét cél az euróövezetet stabilizáló mechanizmus megteremtése, az általános cél pedig az európai pénzügyi stabilitás biztosítása volt.

Az uniós jog általános szabályként kizárja, hogy a tagállamok másik tagállam adósságaiért helytálljanak. Van azonban egy olyan cikkely is az EU-szerződésben, amely rendkívüli körülmények között ezt lehetővé teszi, és a döntés jogi alapjául az a megállapítás szolgált, hogy most ilyen rendkívüli körülmény állt elő. Az uniós országok közös döntésével egyidejűleg a tanácskozáson további államháztartási konszolidációs intézkedésekre vállalt kötelezettséget Spanyolország és Portugália. E szóban forgó két országot emlegették a legtöbbször olyanként, amelyeket fenyeget a görög válság "fertőzésveszélye". Olli Rehn szerint a válság elleni sikeres fellépésnek a most kidolgozott mentőmechanizmus mellett fontos eleme az államháztartás megerősítése is az egyes tagországokban.

A G7 üdvözölte a döntést

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) pénzügyi vezetői a kanadai pénzügyminisztérium honlapján közzétett közleményben üdvözölték a mentőcsomagot, ezzel elismerve, hogy szükség van a rendkívüli intézkedésre.

Németország, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Japán támogatja az Európai Központi Banknak (EKB) az euróövezet stabilitása védelmét célzó döntéseit, és hangsúlyozza a swap devizaügyletek  felújítására vállalkozó (az amerikai jegybank szerepét betöltő) Fed, az EKB, a Bank of England és a Svájci Nemzeti Bank közötti együttműködés fontosságát.

A japán jegybank (BoJ) hétfőn jelentette be, hogy csatlakozik az öt központi bank kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy az európai országok könnyebben jussanak dollárhoz.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Újabb mentőcsomag a KBC-nek

Újabb pénzügyi mentőcsomagról döntött a belga kormány a Közép-Európában is jelentős érdekeltségekkel rendelkező KBC bank és biztosító megsegítésére.

MTI Gazdaság

Hitelpiac: probléma a mentőcsomaggal

A lakossági hitelpiac konszolidálásához nem elég a kormány által bejelentett, a munkanélkülivé vált devizahitelesek megsegítését célzó program, hiszen az állástalanok a veszélyeztetett ügyfélréteg mindössze 5-10 százalékát teszik ki - írja a Világgazdaság hétfői számában a kormányjavaslat készítőire hivatkozva.

A brit liberális gondolkodó, akit idézünk, de nem ismerünk

A brit liberális gondolkodó, akit idézünk, de nem ismerünk

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek