szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MTI által megkérdezett kereskedelmi bankok érdemben nem tudják megítélni, milyen lenne a hatása a devizahitelek állami segítséggel tervezett forintra átváltásának, várják az elképzelés konkrét feltételeit.

Matolcsy György, az Orbán-kormány leendő nemzetgazdasági minisztere a TV2 Mokka című műsorban múlt pénteken azt mondta egy kérdésre válaszolva: a devizahiteleseknek felkínálják a jelzáloghitelek "forintosításának" lehetőségét egy állami devizakövetelési alapon keresztül. Megjegyezte, hogy ez a megoldás - aminek részleteit most dolgozzák ki, és ami egyébként már nyolc országban működik - "sokba kerül majd a bankrendszernek".

Horváth Krisztina, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese, mely pénzintézet az egyik legjelentősebb lakossági hitelállománnyal rendelkezik az országban, elmondta: egyelőre várja a leendő új kormány konkrét elképzeléseit a devizahitelek forintra átváltásának módozatairól, konkrét feltételeiről. Horváth Krisztina úgy értesült, hogy ez a vélemény alakult ki Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter felvetésével kapcsolatban a bankszövetség szakemberei között is. 

Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági stratégiáért felelős igazgatótanácsi tagja egy keddi budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nemzetgazdasági szempontból is fontos a jelzálogpiac forinthitelek felé terelése, csökkent az alapkamat, így kedvező a bankok lehetősége arra, hogy a jövőben növeljék a forintalapú kölcsönök arányát. Az MTI kérdésére elmondta: kevés még az információ ahhoz, hogy érdemben meg lehessen ítélni a leendő új kormány nemzetgazdasági miniszterének javaslatát, miszerint segíteni és ösztönözni kell, hogy a devizahitelesek forintra váltsák át fennálló devizakölcsöneiket.

Az Erste Bank sajtóosztályán az MTI azt a tájékoztatást kapta, hogy a hitelintézet szintén csak a konkrét ismeretek birtokában alakítja ki az elképzelésről álláspontját. A K&H Bank azt közölte: a K&H több mint egy éve  kialakított és működtet egy programot, amivel a törlesztések fizetésében nehézségekkel küzdő ügyfeleinek nyújt segítséget. Ehhez a jól működő banki programhoz csatlakozhat, illetve egészítheti ki azt a jövőben is az állami segítségnyújtás a törvényi szabályozás keretei között - olvasható a bank közleményében. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Bekeményítettek az osztrákok: csak szigorú feltételekkel adható devizahitel

Szigorú feltételekhez köti az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) hétfőtől a lakossági devizahitelezést. Az FMA hétfőn közzétett iránymutatásában leszögezte, hogy a külföldi fizetőeszközben felvett hitel „tömegterméknek” nem alkalmas, csak olyan esetekben nyújtható, amikor az ügyfél az adott devizában kapja a jövedelmét, illetve ha megfelelő összegű megtakarítása van abban a pénznemben.

MTI Gazdaság

A devizahitelesek gondjait nem a forint okozta

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a devizahitelesek jelenlegi gondjait valójában nem a forint jelentős árfolyamkilengése okozta. A forint árfolyamgyengülése nem volt akkora még 2009 elején sem, mint amit az indokolt volna, hogy az ország gyakorlatilag pénzügyi krízisen ment át 2008 végén, 2009 elején - mutatott rá.

hvg.hu Gazdaság

EBRD-válságjelentés: szabályozni kellene a devizahitelezést

A devizaalapú hitelezés szabályozását, sőt bizonyos esetekben korlátozását is meg kellene fontolniuk a kelet-európai gazdaságoknak - áll a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által az átalakuló térségről hétfőn kiadott éves jelentésben.

MTI Gazdaság

Király Júlia: megfontolandó a devizahitelek korlátozása

Ha 20 év múlva visszatekintünk a mostani gazdasági helyzetre, akkor egy remélhetőleg sikeres válságkezelés tanulságaiból arra a következtetésre jutunk majd, hogy a lakossági szemléletváltás mellett a devizahitelezés bizonyos mértékű korlátozása is szükséges lépés volt − mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Debreceni Egyetem közgazdaságtani tanszékén rendezett mai konferencián.

Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson