szerző:
hvg.hu

A globális befektetési piacokon az látható, hogy bár a részvénypiacok az EU tegnap hajnali bejelentésének hírére korrigálták az előző két kereskedési napon elszenvedett zuhanásokat, a tőzsdeindexek a május elején elindult drasztikus visszaesés előtti csúcsokra nem tudtak visszakapaszkodni, és a piacokon fokozott a bizonytalanság és az idegesség.

A Generali Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a következő egy-két hétben derülhet ki, hogy milyen pályára állnak majd a tőzsdeindexek és a kötvénypiaci indexek. Pillár Zsolt a következő hónapokban alapvetően ideges, volatilis, inkább lefelé csorgó piacot vár. A Generali Alapkezelő az év végéig nem számít további komoly hozamesésre a hazai kötvénypiacon.

A május elejétől egyre erősödő globális piaci lejtmenettel párhuzamosan a tőkepiacok változékonyságát leképező VIX Index a korábbi 18,44-es értékről 40,9-re – a tavaly március eleji szintre – emelkedett néhány nap leforgása alatt, és a mutató jelenleg is 86 százalékkal magasabban tartózkodik a legalacsonyabb – április közepi – 15-ös szintnél. „Az elmúlt napokban azt láthattuk, hogy azok a pozitív folyamatok, amelyek a tavaly március óta eltelt 14 hónapban jellemezték a nemzetközi piacokat, még mindig nagyon sérülékenyek, s egy ország finanszírozási problémáinak előtérbe kerülése kihathat valamennyi nemzetközi piacra és szegmensre. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a felszínen optimista, de valójában rendkívül sérülékeny gazdasági környezettel állunk szemben, és az elmúlt több mint egy évben látott emelkedést egy alapvetően nem globális probléma kiszélesedése is drasztikusan és nagyon gyorsan képes megtörni” – hívta fel a figyelmet Pillár Zsolt.

A devizapiacokon az euró dollárral szembeni árfolyama a korábbi 1,2620-as értékről a tegnap hajnali bejelentés hatására hétfőre mintegy 2,5 százalékot emelkedett, mostanra azonban újra visszatért az 1,2678-as szint környékére. „Alapvetően nem történt trendforduló az euró/dollár árfolyamban, inkább csak a korábbi gyorsuló esést váltotta fel egy lassabban ereszkedő szakasz” – mondja a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Várakozásaink szerint a következő hónapokban a piaci szereplők pszichésen sokkal bizonytalanabbak lesznek a jövőbeli folyamatok megítélésénél. Továbbra is nyitott kérdés, hogy az Európai Unión belül súlyos fiskális gondokkal küzdő országok gazdasági konszolidációja milyen úton halad majd, hogyan fogják visszaszorítani a hiányukat. Éppen ezért nem túlságosan valószínű, hogy az idén május elejéig több mint egy éve tartó, felfelé ívelő pálya a részvénypiacokon tovább folytatódhat, az elmúlt napokban tapasztalt drasztikus eséseket követő korrekció után. A befektetők az elkövetkező időszakban sokkal óvatosabbá válnak majd, érdemes lesz megfigyelni a következő 2-3 hétben azt is, hogyan alakul a tőkebeáramlás, illetve a tőkekiáramlás a részvényalapoknál” – mondja Pillár Zsolt.

A hazai gazdasági folyamatok alakulása nemzetközi szinten jelenleg nincsen előtérben, s mivel az államkötvények nagy része továbbra is magyar befektetők kezében van – az utóbbi fél-háromnegyed évben erősödő külföldi állomány nagysága még mindig nem szignifikáns –, ily módon nem várható, hogy a költségvetési hiánycéllal kapcsolatos bizonytalanságok nagymértékben alakítanák a kötvénypiaci folyamatokat a közeljövőben. „Alapvetően a következő hónapokban további komoly hozamesésnek nincs létjogosultsága a hazai kötvénypiacon, a 10 éves lejáratú államkötvénynél ezért az év végére 6,50-es hozamszintet várunk” – mondta az igazgató.

„Korábban sokan támadták az EU pénzügyi, gazdasági vezetését, hogy a tengerentúli társaiknál sokkal lassabban és esetlenebbül reagálnak a pénzügyi-gazdasági válságra, és a hatásait jóval passzívabban próbálják kezelni. Példaértékű és a nemzetközi piacok számára is nagyon fontos üzenet, hogy ebben a vészhelyzet-közeli állapotban az EU legerősebb államát, Németországot kormányzó konzervatív-liberális koalíció még olyan áron is az unió stabilitásának megőrzése mellett tett hitet, hogy ezzel a központi törvényhozásban feláldozta felsőházi többségét” – hívta fel a figyelmet Pillár Zsolt a politikai felelősségvállalásra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok május elejére

A múlt héten – annak ellenére, hogy az EU és az IMF 110 milliárdos segélycsomagot állított össze Görögországnak – a piacokon a pesszimizmus lett úrrá. Ennek az volt az oka, hogy a befektetők nagy része nem hitt abban, hogy a probléma egy országra lokalizálható, általánosan elterjedt nézetté vált, hogy több dél-európai ország is hasonló helyzetbe fog sodródni, amit már sem az EU, sem az IMF nem tud majd kezelni, így újabb világméretű recessziós időszak kezdődik el.

MTI Gazdaság

CDS: ekkorát még sohasem estek a törlesztésbiztosítási díjak

Soha nem látott mértékű napon belüli árzuhanással reagált hétfőn a törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciók londoni piaca arra a hírre, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek az éjszaka 750 milliárd euróig terjedő stabilitási keret létrehozásában állapodtak meg.

MTI Gazdaság

BÉT: közel 9 százalékot emelkedett a BUX a nyitás után

Közel kilenc százalékot emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe hétfőn a nyitást követő első órában, a vezető papírok közül pedig a Mol és az OTP kereskedését is szüneteltették néhány percig, a 10 százalékot meghaladó drágulás miatt.

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Spiró György: Nevessünk már egy kicsit magunkon

Spiró György: Nevessünk már egy kicsit magunkon

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Húsvét hétvége volt, hát lopott egy vaddisznót

Húsvét hétvége volt, hát lopott egy vaddisznót

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz