szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Növelni kell az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) ellenőrzési jogkörét, illetve az Európai Bizottság önállóságát az EU-tagországok államháztartási problémáinak felfedésére - egyebek között ezeket a tanulságokat vonta le a görög pénzügyi válságból Philippe Maystadt, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke.

A szakember a La Libre Belgique című belga lap keddi számának nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a válság egyik kiindulópontja a görög statisztikák kozmetikázása volt. Az Eurostat pedig nem tudta teljes mértékben felfedni a valóságot, mert helyszíni ellenőrzési joga nincs. Maystadt szerint ezért ki kell terjeszteni a statisztikai hivatal jogkörét a tagországokban folytatott vizsgálódásokra is.

Arra a jelenségre pedig, hogy az unió csak több évet várva, a válsághelyzet kirobbanásakor reagált érdemben a régóta ismert görög problémára, az elnök szerint az Európai Bizottság önállóságának fokozása lehet a megoldás. Jelenleg ugyanis túlságosan nagy a tagországok fékező befolyása az uniós központi végrehajtó szerv ajánlásaira, márpedig "néhány miniszter habozik nyomást gyakorolni egy-egy kollégájára, arra gondolva, hogy egy nap ő találhatja magát hasonló helyzetben" - hangoztatta Maystadt.

Lehetővé kell tenni a brüsszeli bizottság számára, hogy ajánlásait nyilvánosan és anélkül intézze egy-egy tagállamhoz, hogy az a többi tag szűrőjén keresztülmegy - szögezte le az EIB elnöke, aki állandó résztvevője az EU-pénzügyminiszteri találkozóknak. A görög példa esetében Maystadt arra is rámutatott, hogy nem csupán pénzügyi problémáról van szó, hanem a gazdaság versenyképességének helyzetéről is. Hasonló problémával küzd ilyen szempontból Spanyolország is - tette hozzá.

Interjút közölt a brüsszeli lap Didier Reynders belga pénzügyminiszterrel is, aki egyebek között azt emelte ki, hogy a válságért nem lehet kizárólag a piaci spekulációt okolni. A spekulánsok nem csináltak egyebet, mint kihasználtak egy számukra kedvező helyzetet, amelyet az érintett országok magas államháztartási deficitje teremtett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Megszavazta a Bundestag a görög segélycsomagot

A berlini parlament alsóháza, a Bundestag pénteken jóváhagyta a Görögországnak nyújtandó nemzetközi segélycsomagban való német részvételt. Az ország 22,4 milliárd euróval járul hozzá a 110 milliárdos mentőcsomaghoz.

A király, akinek egy szerető, egy elefánt és egy vasút okozta a vesztét

A király, akinek egy szerető, egy elefánt és egy vasút okozta a vesztét

Kezdenek visszatérni az utasok a fapados légitársaságokhoz

Kezdenek visszatérni az utasok a fapados légitársaságokhoz

Kerpel-Fronius: Egyelőre nem töltik fel a fővárosi idősotthonokat

Kerpel-Fronius: Egyelőre nem töltik fel a fővárosi idősotthonokat