szerző:
MTI

Úgy tűnik, véget ért a recesszió Magyarországon, mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felülvizsgált adatai szerint már az egymás utáni második negyedévben emelkedett a bruttó hazai termék (GDP) − mondják az elemzők.

Az idei első negyedévre 1,9-2,4 százalékos GDP-csökkenést vártak a szakértők, így egyetértettek abban, hogy a KSH által szerdán publikált adatok − nagy meglepetést okozva − jelentősen jobbak lettek a vártnál. A KSH adatai szerint a GDP az idén az első negyedévben 0,1 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével pedig 0,2 százalékkal nőtt éves összevetésben, míg 2009 negyedik negyedévéhez képest 0,9 százalékkal bővült. A KSH felülvizsgált adatai szerint már 2009 utolsó negyedévében emelkedett a GDP 0,2 százalékkal az előző negyedévhez viszonyítva.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint a tavalyi utolsó, valamint az idei első negyedévben mért GDP-növekedés azt mutatja, hogy a magyar gazdaság már kilábalt a recesszióból. Rámutatott: elsősorban a feldolgozóipari export okozta a növekedést a gazdaságban. A várakozásoktól jelentősen eltérő első negyedéves adat után felül kell majd vizsgálni az idei évi GDP-előrejelzéseket. Úgy vélte, az idei GDP-növekedés az új adatok figyelembevételével akár egy százalék fölötti is lehet.

Barta György, a CIB Bank Zrt. elemzője szerint is elsősorban az ipari export húzta fel az első negyedéves GDP adatot, azonban úgy vélte, hogy az export hozzájárulása a GDP-növekedéshez a jövőben már gyengébb lehet az import bővülése, valamint az eurózóna növekedési kilátásainak romlása miatt.

A CIB elemzője aláhúzta: bár a KSH részletes GDP-adatokat még nem közölt, arra lehet számítani, hogy az első negyedévben a belső kereslet nem tudott erősödni, s a mezőgazdaság és az építőipar is rosszul teljesített. Ezzel szemben a szolgáltatóiparban várhatóan már megjelentek a javulás jelei. A keresleti oldalon vélhetően csökkent a beruházások és a magánfogyasztás mértéke a korábbi időszakhoz képest. Az elemző továbbra is nulla körüli GDP-növekedést vár az idei évre.

Az első negyedéves emelkedés után további GDP-növekedésre számít Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője is. A szakértő elmondta: az ipari export húzta fel a GDP-t, míg az építőipar és a fogyasztás továbbra is gyenge maradt, azonban a közlekedés, a telekommunikáció és a turizmus már érzékelhetően növekedni kezdett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

KSH: már nő a magyar GDP

A bruttó hazai össztermék (GDP) az idén az első negyedévben 0,1 százalékkal nőtt, miközben az elemzők nulla és három százalék közötti mértékű gazdasági visszaesést jósoltak.

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

„A kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be”

Ma eldőlhet az MTA sorsa

Ma eldőlhet az MTA sorsa

A Le Monde beletúrt Obamáék zsebébe

A Le Monde beletúrt Obamáék zsebébe

Évtizedekig tarthat a Notre-Dame újjáépítése

Évtizedekig tarthat a Notre-Dame újjáépítése

Németh Szilárd: Ugyanaz a helyzet most, mint 1849-ben

Németh Szilárd: Ugyanaz a helyzet most, mint 1849-ben

Nem is gondolná, milyen veszélyben van, ha neten foglal szállást

Nem is gondolná, milyen veszélyben van, ha neten foglal szállást