szerző:
MTI

Az export további növekedése és az alacsony tavalyi bázis miatt tovább gyorsulhat az ipari termelés bővülése a következő hónapokban – vélekednek az elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint az ipari termelés 2,8 százalékkal nőtt 2010 márciusában az előző év azonos időszakához viszonyítva. A termelés volumene az év első három hónapjában 4,5 százalékkal volt magasabb, mint 2009 azonos időszakában, míg az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index márciusban 0,4 százalékkal csökkent.

Török Zoltán a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője elmondta: a márciusi részletes ipari termelési adatok alapján elmondható, hogy továbbra is az export húzza az ipari termelést, míg a belső értékesítés mérséklődik. Rámutatott: elsősorban azon ágazatok teljesítménye emelkedett számottevően márciusban, amelyeknek egy évvel ezelőtt nagyon rossz hónapja volt, így az idei harmadik hónapban az autóipari és a számítástechnikai vállalatok exportja húzta fel az ipari termelési indexet.

Kiemelte: a következő negyedévben gyorsulhat az ipari termelés növekedése, akár 8 százalék felett is lehet a következő hónapokban. Az év vége felé azonban 5-6 százalékra lassulhat a növekedés az exportpiacok gyengülő kereslete miatt. A szakértő szerint a következő 1-2 évben a jelenleginél sokkal gyengébb külső keresletre lehet számítani. Török Zoltán szerint az idei év egészére 6 százalék körüli ipari növekedés várható. A vártnál jobb első negyedéves GDP-adatok miatt felülvizsgálta korábbi − a magyar gazdaság stagnálására számító − bruttó hazai termék (GDP) előrejelzését is, így az év végére egy százalékos GDP-növekedésre számít.

Gyorsuló ipari növekedést vár a következő hónapokban Németh Dávid, az ING Bank Zrt. elemzője is, azonban szinte kizárólag az alacsonyabb bázis miatt. A szakértő hangsúlyozta: az adatok azt mutatják, hogy az ipari termelés stagnál és leragadt a 2005-ös szinten, növekedni csak az előző évi alacsony teljesítmény miatt tud. Elsősorban a motoralkatrész-gyártás és az élelmiszeripar exportja húzta fel az ipari termelést, azonban félő, hogy az alapanyaggyártás csak az exportpiacok vállalatainak időszakos készletezési igénye miatt lendült fel.

Az elemző szerint, míg a következő hónapban a jelenleginél nagyobb mértékben nőhet az ipari termelés, a második negyedévtől kezdve már mérsékeltebb lesz a bővülés. A szakértő szintén arra számít, hogy a következő években visszaesik a külső piacok kereslete, a szigorúbb költségvetési politikák miatt. Németh Dávid az idei évre 5 százalékos átlagos ipari növekedést vár. A szakértő a vártnál kedvezőbb első negyedéves GDP adatok hatására sem módosította korábbi GDP-várakozását, így továbbra is a magyar gazdaság 0,5 százalékos növekedésére számít az idén.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

KSH: az export húzza az ipari termelést

Az ipari termelés 2,8 százalékkal nőtt 2010 márciusában az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal − közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatokat ismertetve.

Gazdaság

KSH: 8,4 százalékkal nőtt az ipari termelés egy év alatt

Februárban az ipari termelés volumene szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazítva 1,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva, a tavaly februárit 8,4 százalékkal haladta meg – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján szerdán.

MTI Gazdaság

Az ipari termelés 8,4 százalékkal nőtt egy év alatt

Az ipari termelés volumene 2010 februárjában 8,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal a részletes adatokat.

Négymilliárd forintból fejlesztik a tatabányai autóüveggyárat, de új dolgozókat nem vesznek fel

Négymilliárd forintból fejlesztik a tatabányai autóüveggyárat, de új dolgozókat nem vesznek fel

Csak és kizárólag dízel: itt a 347 lóerős új Audi S5

Csak és kizárólag dízel: itt a 347 lóerős új Audi S5

Facebook-kommentekben veszekszik Puzsér és Karácsony csapata

Facebook-kommentekben veszekszik Puzsér és Karácsony csapata

Hozzánk is megjött az elérhető árú Tesla eddiginél olcsóbb kivitele

Hozzánk is megjött az elérhető árú Tesla eddiginél olcsóbb kivitele

A kukaholdingtól érkezik a Zöld Híd új ügyvezetője

A kukaholdingtól érkezik a Zöld Híd új ügyvezetője

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un