szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Különösnek nevezte Oszkó Péter, hogy Varga Mihály hónapok óta ismert ügyeket nevezett "csontvázaknak"; a TV2 péntek reggeli műsorában a pénzügyminiszter úgy vélte: sem a rendvédelmi dolgozók áprilisi bérének májusi kifizetése, sem a Malév helyzete nem jelenthet meglepetést a fideszes képviselő számára.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, a Miniszterelnökség leendő államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta, az általa vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság vizsgálata alapján a "csontvázak kategóriájába" tartozik Oszkó Péter pénzügyminiszter - egy napilap csütörtöki idézete szerinti - kijelentése arról, hogy van egy technikai korrekció, amely szerint áprilisról májusra tolják át 35 milliárd forint kifizetését. A másik ügy a Malév állapotával függ össze, ha ugyanis a hitelnyújtás nem sikerül, a társaság dolgozói nem kapnak bért - hívta fel a figyelmet a Fidesz alelnöke.

Oszkó Péter a Mokka című műsorban pedig éppen azon lepődött meg, hogy Varga Mihálynak meglepetést okozhatnak az ügyek. Ismertette: az április-májusi hónapforduló hétvégére esett, és ilyenkor például a rendvédelmi dolgozók bérkifizetését előre szokták hozni. Most azonban nem így történt, a májusi bért májusban fizették ki, így ez a tétel májusban jelentkezett. Ebben azonban semmi meglepő, vagy csontvázszerű nincs - hangsúlyozta, és hozzátette, ez egy normál tétele a költségvetésnek.

Ugyancsak nem lehet eltitkolt államháztartási teherként értelmezni véleménye szerint a Malév helyzetét. Hónapok óta ismertek a légitársaság finanszírozási problémái, amelyek rendezését a PM prognózisaiban figyelembe is vette, a kockázatokat felmérte és kezelésükre is dolgozott ki megoldásokat annak érdekében, hogy a költségvetési hiány tartható legyen. A kormány elkészítette a légitársaság szerkezeti átalakítási tervét. Az orosz társtulajdonossal és finanszírozóval egyeztetni kell, ezt a "napokban megoldjuk, a Malévnél minden rendben ki lesz fizetve, mindenki megkapja a bérét" - hangsúlyozta. Ezek után nem szabadna kiállni valakinek és meglepődnie, hogy a Malévvel kapcsolatban feladatok vannak - jegyezte meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Oszkó: a tartalékok 91 százaléka még érintetlen

A költségvetés idei 205 milliárd forintos tartalékából 188 milliárd, azaz 91 százalék a következő kormány rendelkezésére áll - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter szerdai délutáni tájékoztatóján, ahol Szijjártó Péternek, a Fidesz elnöki stábja vezetőjének kora délutáni sajtótájékoztatójára reagált.

Hullámvasút volt 2020 a műszaki cikkek piacának, de remekül zárult az év

Hullámvasút volt 2020 a műszaki cikkek piacának, de remekül zárult az év

Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr

Az új Honda Legendben már legálisan tévézhet menet közben a sofőr

50 millió forintot segíthetett tisztára mosni egy ghánai bűnözőkkel dolgozó tolnai asszony

50 millió forintot segíthetett tisztára mosni egy ghánai bűnözőkkel dolgozó tolnai asszony