szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A múlt heti gyenge kereslet után kedden a megszokott mértékű volt az érdeklődés az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által 45 milliárd forint értékben meghirdetett 3 hónapos diszkont kincstárjegyre. Az aukción több mint kétszeres volt a túljegyzés, de az átlaghozam tovább nőtt: 5,19 százalékra.

A mostani aukción 99,654 milliárd forint értékben tettek ajánlatot az elsődleges forgalmazók a meghirdetett 45 milliárd forintra, szemben az előző aukción tett mindössze 43,500 milliárd forintos ajánlattal, amit akkor az euróövezeti szuverén adósságszolgálati válság éleződésének tulajdonított a piac.

Az aukción 5,19 százalékos átlaghozam alakult ki, 15 bázisponttal magasabb az elmúlt heti aukció 5,04 százalékos átlaghozamánál, és 19 bázisponttal magasabb a hétfői 3 hónapos másodlagos piaci referencia hozamnál.

Az ÁKK az elmúlt héten a korábban megszokottnál magasabb, 45 milliárd forint értékben hirdetett meg 3 hónapos diszkont kincstárjegyet,  amire a meghirdetett összegnél alacsonyabb jegyzés érkezett. Ezt megelőzően az ÁKK 40 milliárd forintnyi,  február eleje és május közepe között pedig  30 milliárd forint névértéken kínált  a heti aukciókon  3 hónapos diszkont kincstárjegyet, rendszeresen 2-3 szoros túljegyzés mellett.

A korábbi aukciók átlaghozamai emelkedő időrendi sorrendben: 5,56, 5,49, 5,46, 5,37, 5,26, 5,15, 5,08, 4,96, 4,93, 4,80, 4,82, 4,94, 4,96 és 5,04 százalék. Az átlaghozam az év eleje óta április 27-ig csökkent, azóta emelkedik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Csökkenő hozam a 12 hónapos kincstárjegy-aukción

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukcióján 36 bázisponttal, 9,11 százalékra csökkent az átlaghozam csütörtökön. A két héttel ezelőtti aukción 10 bázisponttal csökkent, egy hónapja 7 bázisponttal nőtt a hozam.

Jobb sejtes immunválaszt alakít ki az időseknél az AstraZeneca vakcinájának első adagja, mint a Pfizeré

Jobb sejtes immunválaszt alakít ki az időseknél az AstraZeneca vakcinájának első adagja, mint a Pfizeré

Elítélték a Google-t a felhasználók megtévesztése miatt Ausztráliában

Elítélték a Google-t a felhasználók megtévesztése miatt Ausztráliában

AstraZeneca-vakcinával oltották be Angela Merkelt

AstraZeneca-vakcinával oltották be Angela Merkelt