szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A csütörtöki 40 bázispont körüli emelkedés után péntek kora délutánra újabb 50-70 bázisponttal nőttek a hozamok a magyar állampapírok másodpiacán – mondták el kereskedők. A hozamok csütörtökön az államcsőd közvetlen veszélyéről szóló Kósa nyilatkozat után ugrottak meg, pénteken pedig Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivő Kósa kijelentését megerősítő kommentárja újabb lökést adott a hozamemelkedésnek.

Elsősorban a külföldiek akarnak eladni, és ahogy ilyenkor szokott, beszűkült a likviditás, mondta Sovány András, az ING Bank állampapír kereskedője. Hozzátette, azért vannak üzletek, a hozamok forgalomban emelkedtek.

A kereskedés könnyítésére az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) engedélyezte az elsődleges állampapír forgalmazóknak, hogy a megszabott maximális 30 bázispontnál szélesebb adás-vételi sávban jegyezzenek államkötvényt a Budapesti Értéktőzsdén,  mondta Eszes Attila, a K+H Bank kereskedője. A jegyzések sávja a szokásos 10 bázispontról csaknem 100 bázispontra szélesedett, tette hozzá.

Főleg német és londoni bankoktól kaptak eladási megbízást, akik feltehetően ügyfél-megbízásra és nem portfoliójukból adtak el, mondta Eszes Attila. Erre utalnak a viszonylag kis ügyletek – a megbízások a megszokott 5-10 milliárd forint helyet többnyire 1-2 milliárd forint között mozogtak.

Ha a megugrás tartós marad, nagyot veszítenek azok, akik a csütörtöki aukción vásároltak, jegyezték meg a kereskedők. Az aukción még 6,33 százalékos átlaghozamon elkelt hároméves kötvényt péntek kora délután 7,20/7,00 százalékos hozamon jegyezték, a beszélgetés pillanatában az ötéves kötvényre 7,90 százalékon, az aukciós átlaghozamánál közel 1 százalékponttal magasabban kötöttek üzletet. Az aukción 7,38 százalékos átlaghozamon értékesített tízéves kötvénnyel péntek kora délután 8,10 százalék körül üzleteltek.

A fenti hozamok meghaladták a nem sokkal korábban rögzített pénteki benchmark hozamokat. Az utóbbiak a rövid lejáratok esetében 18-25 bázisponttal, az egy éven túli lejáratok esetében 67-83 bázisponttal nőttek csütörtökről. A legerősebben az ötéves irányadó hozam emelkedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ecoline.hu Gazdaság

Mennyi ,,forró pénz'' van a magyar állampapírpiacon?

A közelmúlt meredek hozamesést hozott a magyar állampapírok piacán, a jövő azonban mint mindig, most is bizonytalan. Rövid távon egy görög pánik törheti meg a kedvező trendet, míg hosszú távon a Fidesz gazdaságpolitikája mozgathatja a hozamokat. Ha az alapkamat tovább süllyed, és a Fidesz a konkrét terveivel is meggyőzi a piacot, akkor akár további hozamcsökkenés is elképzelhető az állampapírpiacon.

HVG Gazdaság

Borús állampapír-piaci kilátások

Sorra szabadulnak meg a külföldiek magyar állampapírjaiktól. Ha e tendencia jövő tavaszig is kitart, elkerülhetetlenné válhat a 20 milliárd eurós hitelcsomag megújítása.

hvg.hu Gazdaság

Generali Alapkezelő: ismét nehéz helyzetben a jegybank

A jegybank az előttünk álló változások folytán ismét nehéz helyzetbe kerül, elsősorban az áfa emelése miatt. Az inflációs cél közelébe emelkedő drágulás a forgalmi adó emelése miatt ismét erősödik majd, s a jegybank előtt ismét ott áll majd a feladat, hogy mérlegelje: mekkora is a tényleges inflációs hatása az adminisztratív intézkedésnek – írja a makrogazdasági folyamatok kevésbé szem előtt lévő mozzanataira is kitekintő elemzésében Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Uniós oltalom alá vették a budaörsi őszibarackot

Uniós oltalom alá vették a budaörsi őszibarackot

Kizárja a rokonait a közbeszerzésekből Márki-Zay Péter

Kizárja a rokonait a közbeszerzésekből Márki-Zay Péter

Életjelet adnak a mozik Amerikában: tarol a Godzilla Kong ellen

Életjelet adnak a mozik Amerikában: tarol a Godzilla Kong ellen