szerző:
MTI

A kampányígéretek és a lehetőségek közötti különbség elmagyarázásának szándéka állhat az elmúlt napok kormányzati kommunikációja mögött - vélekednek szombati helyzetértékeléseikben londoni befektetési és gazdaságelemző cégek.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport értelmezése szerint  a Fidesz fő célja most az "irreális" – egyebek mellett a nagy adócsökkentésekre tett – kampányígéretek "összhangba hozása a valósággal". Az elemzők szerint a hét utolsó két kereskedési napjának fejleményei nyomán a kormánynak "rá kellett ébrednie", hogy sem a piac, sem az EU, sem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "nem fogja eltűrni a fegyelem hiányát".

A ház szerint a kérdéses nyilatkozatokat "politikai operatív" személyiségek tették, nem gazdaságpolitikai döntéshozók, és "nem várható", hogy a közeljövőben ismét megszólaljanak (gazdasági ügyekben). Ez jósolják más nagy londoni intézmények is. A JP Morgan bankcsoport citybeli befektetési részlege előző napi helyzetelemzésében azt írta: Kósa Lajos alelnök "befolyásos figurája a Fidesznek és nagy tisztelet övezi", a jövőben azonban esetleg "mégsem őt tekintik majd a megfelelő személynek arra, hogy olyan gazdaságpolitikai nézeteknek adjon hangot, amelyekre könnyen ugrik a piac". Kósa Lajos előzőleg egy szakmai konferencián azt mondta, hogy Magyarországnak "szűk esélye van" a görögországihoz hasonló helyzet elkerülésére.

Az Eurasia Group szombati elemzése szerint a politikusok "kissé túl messzire mentek az átpolitizált nyilatkozatokkal", és valós az a veszély, hogy – bármennyire kiegyensúlyozott nyilatkozatok hangozzanak is el következő napokban – az elszenvedett hitelvesztés miatt a piacon "senki nem fog nekik hinni".

A Royal Bank of Scotland (RBS) globális felzárkózó piaci kutatási részlegének vezetője, Timothy Ash előző nap befektetőknek Londonban kiadott helyzetértékelésében azt írta: a forint tovább fog gyengülni, ha a magyar kormány nem áll elő "a lehető leghamarabb" hiteles gazdaságpolitikai bejelentésekkel, bár "már így is károsodott a magyar gazdaságpolitikai hitelesség", és "a Fideszt az a veszély fenyegeti, hogy a piac fogja megfegyelmezni".

A JP Morgan szombaton Londonban közölt friss elemzése és előrejelzése szerint a Magyarországgal kapcsolatos hírek a következő napokban még jórészt negatívak lesznek, de a kormány által esetleg bejelentendő, akár "nem szokványos" stabilizációs intézkedések lehetővé tehetik a tárgyalások folytatását a valutaalappal és az EU-val. A JP Morgan várakozása szerint Magyarország ősszel új megállapodásra juthat az IMF-fel és az unióval.

A ház az általa valószínűsített lehetséges intézkedések között említette a MÁV, valamint a helyi és a városi közlekedési vállalatok kötelezettségeinek formális hozzáadását a magyar közadósság-állományhoz. A JP Morgan számításai szerint ez 3 százalékponttal is emelheti a  hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-rátát.

A cég londoni elemzői szerint a kormány várhatóan végrehajtja az ígért adócsökkentések "némelyikét", lesznek azonban olyan adócsökkentések és munkahelyteremtési kezdeményezések, amelyeket valószínűleg több évvel elhalasztanak. A JP Morgan valószínűsíti azt is, hogy a kormány bejelenti a nyugdíjrendszer második pillérének – vagyis a magánnyugdíj-rendszernek – valamilyen formájú "államosítását", jóllehet a cég ezt az általa vélelmezett kockázatok miatt "ellentmondásos" lépésnek tartaná.

Financial Times szombati kiadásának kommentárja szerint a legutóbbi nyilatkozatok várhatóan "erősítik a befektetők által a Fidesz-kormánnyal szemben táplált gyanakvást". A londoni gazdasági napilap szerint a piacok eleinte üdvözölték a Fidesz választási győzelmét, ám azóta idegességet okoztak a jegybankkal vívott, ismételt kormányzati összecsapások, és azok a felhívások, hogy a devizaalapú hiteleket át kell váltani forinthitelre.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland globális felzárkózó piaci stratégája a Financial Timesnak azt mondta, hogy az új kormánynak "egy kicsit világosabban kell gondolkodnia a piaccal folytatott kommunikációról". Ash szerint ugyanis a jelenlegi piaci helyzetben "így egyszerűen nem lehet beszélni". 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI / hvg.hu Gazdaság

Varga: tartani kell az idei hiánycélt

Konszolidált a magyar gazdaság helyzete, a kormány tartani akarja az előző kabinet által kitűzött hiánycélt – jelentette be Varga Mihály szombaton a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentését ismertetve. Ez teljes fordulatot jelent a Fidesz kommunikációjában, hiszen eddig vezető politikusai egymásra licitálva vizionáltak egyre nagyobb költségvetési hiányt.

Harmadszorra sem sikerült Hidvéghinek, elvérzett a néppárti jelölése

Harmadszorra sem sikerült Hidvéghinek, elvérzett a néppárti jelölése

Varju László: "Ez koncepciós eljárás"

Varju László: "Ez koncepciós eljárás"

A parkban indult meg a szülés, szerencsére épp arra járt egy mentős

A parkban indult meg a szülés, szerencsére épp arra járt egy mentős

Fiatból is van olyan, ami annyit ér, mint egy Ferrari

Fiatból is van olyan, ami annyit ér, mint egy Ferrari

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó