szerző:
MTI / hvg.hu

Konszolidált a magyar gazdaság helyzete, a kormány tartani akarja az előző kabinet által kitűzött hiánycélt – jelentette be Varga Mihály szombaton a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentését ismertetve. Ez teljes fordulatot jelent a Fidesz kommunikációjában, hiszen eddig vezető politikusai egymásra licitálva vizionáltak egyre nagyobb költségvetési hiányt.

Hiába van kiéhezve a piac a magyar költségvetés valódi állapotára vonatkozó információkra, Varga Mihály sajtótájékoztatóján egyetlen konkrét szám sem hangzott el, csak az, hogy sokkal rosszabb a helyzet, mint ahogy azt az előző kabinet feltüntette. A Miniszterelnökség államtitkára a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentését ismertetve szombaton azt mondta: nem igazak a tervezett - így a regisztrációs, a jövedéki, a vállalkozásokhoz kapcsolódó - adóbevételek, ahogy nem igazak a költségvetési szervek kiadásaira vonatkozó számok sem, és nem történtek meg a strukturális átalakítások.

A tényfeltáró bizottság vezetője kiemelte: nem igazak a közlekedési vállalatok – a BKV, a MÁV, a Malév – kiadásaira vonatkozó adatok, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések, a tb-alapokra, az önkormányzatokra, az elkülönített állami pénzalapokra vonatkozó adatok sem. A bizottság nem találta valósnak a számokat az egyik nagy áramszolgáltató vállalat felé fennálló tartozás összege és Vértesi Erőművel kapcsolatos kötelezettségek esetében sem. A Magyar Fejlesztési Banknál, illetve a Hitelgarancia Rt.-nél pedig 100 milliárd forint nagyságrendű veszteséggel kell számolni.

A valós költségvetési hiányt azonban Varga Mihály – többszöri újságírói kérdésre – sem volt hajlandó összesíteni. A kérdéseket azzal hárította el, hogy a részjelentést átadta ma reggel Orbán Viktor kormányfőnek és innentől kezdve a miniszerelnök dolga intézkedni a dokumentum sorsáról.

Tartják az idei tervezett hiánycélt

Varga tényfeltárása. Csak részjelentés
©

A kormány tartani akarja a 2010-es tervezett hiánycélt - szögezte le Varga Mihály. Kijelentette: "most egy célt tűztünk magunk elé, hogy a tervezett hiánycélt tartani tudjuk". Kérdésre válaszolva hozzátette: lesz adócsökkentés idén. Az ehhez szükséges akcióprogramot a szombaton kezdődő háromnapos rendkívüli kormányülésen dolgozzák ki. Az országnak továbbra is arra kell törekednie, hogy belépjen ez euróövezetbe, azaz teljesíteni kell a jövőben az ezzel kapcsolatos feltételeket, ezzel céllal a miniszterelnök is egyetért.

Ezzel 180 fokos fordulatot hajtott végre kommunikációjában a Fidesz, hiszen eddig vezető politikusa egymásra licitálva vizionáltak egyre nagyobb költségvetési hiányt. Az elemzők emiatt arra számítottak, hogy a Fidesz a választások előtti és utáni adócsökkentésre vonatkozó ígéreteinek teljesítése érdekében bevállal egy magasabb idei hiányt az érvényben levő 3,8 százalékos GDP-arányos célnál.  Varga Mihály már 7-7,5 százalékos hiányt jósolt, és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is 6-7 százalékos deficitet emlegetett. Csütörtökön azonban Brüsszel egyértelművé tette Orbán Viktor számára, hogy nem tolerál a kitűzöttnél magasabb deficitet.

Konszolidált a magyar gazdaság helyzete

Varga Mihály arra a kérdésre, hogy csődközeli-e a magyar gazdaság helyzete, azt válaszolta: a helyzet konszolidált, a tervezett 3,8 százalékos hiány mértéke tartható, de ehhez a kormánynak intézkedéseket kell hoznia. Elhatárolódott Kósa Lajos csütörtöki beszédétől, amelyben a Fidesz-alelnök Görögországéhoz hasonló államcsőd-közeli helyzetről beszélt, ami a forint és a tőzsde gyors zuhanásához vezetett. Varga megfogalmazása szerint túlzó minden olyan összevetés, amely magasabb kockázati felárral bíró országgal hasonlítja össze Magyarországot, "ha ezt egy kolléga teszi, az pedig nem szerencsés".

Azt viszont nem ismerte el Varga, hogy Kósa Lajos, majd később Szijjártó Péter „csődkommunikációjának“  bármilyen negatív hatása lett volna a piacon. „A forint árfolyama az elmúlt napokban a közép-európai valuták árfolyam-alakulását követte“ – mondta az államtitkár. Nyomatékosította: a kormánynak egyébként nem az a dolga, hogy a monetáris politikával foglalkozzon, hanem az, hogy fiskális téren tegye rendbe a folyamatokat, és tartható legyen a tervezett deficitcél.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Varga: hozzá kell nyúlni az idei költségvetéshez

Varga Mihály szerint hozzá kell majd nyúlni az idei költségvetéshez. A fidesz.hu-ra szombaton feltett interjúban a Miniszterelnökség leendő államtitkára azt mondta: nyár folyamán elő kell készíteni egy gyors költségvetési módosítást, mert a hiány nem lesz tartható. Varga Mihály a Lánchíd Rádiónak adott, a Fidesz honlapján olvasható interjú szerint úgy vélekedett: személyes véleménye szerint hozzá kell nyúlni a költségvetéshez. Kijelentette: amikor a tényfeltáró bizottság a részjelentését június elejére elkészíti, utána a kormánynak nyilván meg kell vizsgálnia, mit lehet tenni, milyen lépéseket célszerű elindítani.

MTI Itthon

Varga Mihály: két "csontváz" biztosan van már

Varga Mihály szerint az általa vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság két "csontvázat" biztosan rögzít majd: az egyik az államháztartással kapcsolatos, a másik pedig a Malév anyagi helyzetével.

MTI Gazdaság

Oszkót meglepték Varga Mihály "csontvázai"

Különösnek nevezte Oszkó Péter, hogy Varga Mihály hónapok óta ismert ügyeket nevezett "csontvázaknak"; a TV2 péntek reggeli műsorában a pénzügyminiszter úgy vélte: sem a rendvédelmi dolgozók áprilisi bérének májusi kifizetése, sem a Malév helyzete nem jelenthet meglepetést a fideszes képviselő számára.

Borkai az ügyei elévülésére játszhat és ez veje miatt Orbán érdeke is lehet

Borkai az ügyei elévülésére játszhat és ez veje miatt Orbán érdeke is lehet

Ez az új villanyterepjáró a Mercedes és Kína szerelemgyereke

Ez az új villanyterepjáró a Mercedes és Kína szerelemgyereke

Iben Sandahl: „A legjobb ellenszer a szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat”

Iben Sandahl: „A legjobb ellenszer a szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat”

Németh Szilárd verset írt Bangónéhoz

Németh Szilárd verset írt Bangónéhoz

Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Újabb helyen bukkannak majd fel reklámok a Facebookon

Újabb helyen bukkannak majd fel reklámok a Facebookon