szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint az egykulcsos adózás "vegytiszta" formája sehol nem működik. Az egykulcsos adónál nincs értelme a családi adózásnak, de a gyerekekre adható adókedvezménynek igen − mondta az Ernst & Young adószakértője, Matolcsy György által bejelentettekre reagálva.

A nemzetgazdasági miniszter hétfőn, a TV2 Mokka című műsorában kifejtette, vizsgálják a környező országok egykulcsos szja-gyakorlatát, ahol az adó mértéke 15-20 százalék között van. A miniszter úgy látja, hogy 2011. január elsejétől bevezethető az egykulcsos adó, s kétéves időtávban véglegesíthető a családi egykulcsos adózás is Magyarországon. Úgy vélte, az 58 adónem akár ötödét is ki lehet vezetni még az idén, s el tudnak indítani egy 3 éves radikális adócsökkentési csomagot is.

Az APEH volt elnökhelyettese szerint a tervek alaposabb értékeléséhez többet kellene tudni a részletekről. Az eddig nyilvánosságra került elképzelések kapcsán rámutatott: adómentes sáv nélküli, "vegytiszta" egykulcsos adó sehol nincs. Szlovákiában is van adómentesség, a lineáris adó az adómentes jövedelem feletti részt sújtja.

Úgy vélekedett, vélhetően adócsökkentésről van szó annak érdekében, hogy a belső vásárlóerő javuljon. Ez a vállalatoknak is jó lenne, mert nem kellene emelniük a béreket, nyilván ilyen megfontolások játszanak szerepet. Hozzátette: Magyarországon 2008-ban az átlagos adókulcs 18,3 százalék volt (a különadók nélkül).

Az egykulcsos adó bevezetése főleg az átlagos és azt meghaladó jövedelműeknek kedvezne, de ez attól is függ, hogy mi lesz a sorsa az adójóváírásnak. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint az adójóváírás megszüntetése sokat hozhatna a konyhára, de az érintettek számára ez adónövelés lenne. Hangsúlyozta: az adónemek számának csökkentésével maximálisan egyetért, ez nagyon hasznos lenne, a szakma már régóta javasolja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kóka: legyen egykulcsos az adórendszer

Három javaslatot tett napirend előtti felszólalásában Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a parlamentben. Arra kérte a kormányt, hogy vizsgálják meg az egykulcsos adót bevezető országok tapasztalatait.

MTI Gazdaság

Varga Mihály: egykulcsos adóra van szükség

A költségvetési kiadások kontrollja és 45 százalékos GDP újraelosztási arány mellett bevezethető az egykulcsos adó, amelynek már alacsonyabbnak kell lennie a Fidesz-kormány által tervezett 21-22 százaléknál – jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter, a 47. közgazdász vándorgyűlésen szombaton Zalakaroson.

Hogy nézne ki Boris Johnson, ha Kenneth Branagh játszaná?

Hogy nézne ki Boris Johnson, ha Kenneth Branagh játszaná?

Galgóczi Ágnes: Indokolt lenne rövid időre lezárni a plázákat

Galgóczi Ágnes: Indokolt lenne rövid időre lezárni a plázákat

A koronavírushoz hasonlított egy ázsiai együttest, nem győzött utána bocsánatot kérni

A koronavírushoz hasonlított egy ázsiai együttest, nem győzött utána bocsánatot kérni