szerző:
MTI

Orbán Viktor szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben év közben nem lehet hiánycélt váltani, ezért mindent meg fog tenni azért, hogy a tervezett 3,8 százalék teljesüljön. Az adórendszerrel kapcsolatos terveiről szólva a miniszterelnök a Magyar Televízió Az Este című műsorában úgy fogalmazott, ezzel a rendszerrel mindenki jól jár.

Tíz év alatt legalább egymillió munkahelyet kell létrehozni, ehhez segíteni kell a kis- és középvállalkozásokat, ezért a társasági adót már idén szeptember 1-jétől 19-ről 10 százalékra csökkentik az évi 500 millió forintos határig – emelte ki a miniszterelnök. A tervek szerint – ha a parlament július 19-ig meg tudja tárgyalni – szintén szeptember 1-jétől törölnének el a kis- és középvállalkozásokat terhelő adók közül tíz kisadót.

Az egykulcsos jövedelemadóval kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: azt javasolja a Háznak, hogy kezdjék meg a vitát, majd alkossák meg a törvényt, és így 2011. január 1-jétől vezethetik be fokozatosan, két év alatt – jó néhány kedvezmény és adójóváírás kivezetése után – lesz tiszta egykulcsos rendszer, családtámogatási elemeket is tartalmazva.

"Végre megszabadulunk az adóbevallás intézményétől. Tehát amit mondtam, hogy egy söralátéten el fog férni az adóbevallás, azt tartom. Mert ha mindenkitől levonják mindig a 16 százalékot, amikor megkapja a fizetését, vagy bármilyen más jogcímen pénzhez jut, akkor nincs mit összeadni, és nincs mit az év végén bevallani" – jelentette ki.

A minimálbér adóköteles lesz – közölte a kormányfő. Hozzátette, a társadalombiztosítási járulék kérdéséről tárgyalniuk kell a kamarákkal és a gazdasági szervezetekkel. "A minimálbéreseket nem lehet nehéz helyzetbe hozni, tehát az átállás éppen ezért nem történhet meg egyik napról a másikra, hanem kell hagyni jó egy vagy két esztendőt" – mondta.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy ezzel az adórendszerrel mindenki jól jár, "van, aki az első nap, van, aki fél év múlva, van, aki egy év múlva, és van, aki két év múlva"; a végén mindenki kevesebb adót fog fizetni.

A 3,8 százalékos tervezett hiánycéllal összefüggésben a kormányfő kifejtette, ez a megörökölt költségvetési rendszerben megörökölt hiánycél. Álláspontja szerint év közben – ilyen bizonytalan világpolitikai és -gazdasági helyzetben –, nem lehet hiánycélt váltani. "Ha azt örököltük, hogy 3,8-nak kell lenni, akkor én most meg fogok tenni mindent annak érdekében, hogy ez annyi legyen" – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy ez óriási eltérés több múlt heti fideszes nyilatkozathoz képest, Orbán Viktor úgy reagált: egészen a múlt hét végéig találgatások voltak arról, hogyan fest a büdzsé. Azonban történt valami a hét végén – folytatta –, ami fontos: kiderült az a tényadat, amely szerint a május végi költségvetési számok azt mutatták, hogy Magyarország a költségvetési hiányának a 87 százalékát felélte május végéig.

Ezt a helyzetet kezelni kell, ezért 120 milliárd forintos megtakarítást rendelt el a büdzsén belül – ami ebben az évben teljesíthető –, úgy mint a dologi kiadások mérséklése, személyi kiadások megállítása, költségstopok elrendelése, telefon-, bútor-, gépkocsi-vásárlási és -cserestop – fejtette ki.

Az állami szféra 15 százalékos bértömegcsökkentésével kapcsolatban elmondta: ez azt jelenti, hogy kevesebb pénzből kell megoldani az állami cégek működését. A cégvezetők döntik el, hogy ezt kevesebb emberrel, de mostani fizetésekkel teszik meg, vagy ugyanannyi emberrel, mint most, csak alacsonyabb fizetéssel – ismertette, hozzátéve, hogy "ez kis túlzással holnap reggeltől" életbe lép.

A 25 milliárd forintos bevételt eredményező, korrupcióellenes intézkedési terv szintén erre az évre vonatkozik – közölte. Szólt arról is, hogy a pénzügyi szektorból származó, az idei büdzsében szereplő 13 milliárdos bevétel mellé még beszednek 187 milliárd forintot a nyereségükből. "A bankszektorral tárgyalni fogunk, de nem az összegről" – jegyezte meg, hozzáfűzve, a tervek szerint három év után jutnak el oda, hogy a mostani költségvetési törvényben szereplő 13 milliárdra visszatérnek.

Közölte: napokon belül az Országgyűlés elé kerül a költségvetési törvény módosítása. A következő évben érzékelhető gazdasági növekedésnek kell lennie – zárta szavait Orbán Viktor.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Orbán beszéde után: erősödés után újra gyengül a forint

A Fidesz kommunikációs baklövései nyomán zuhanásnak indult forint árfolyama pár napos tétovázás után a miniszterelnök gazdasági intézkedéseket bejelentő beszéde után gyors erősödésnek indult. Az euró értéke már 280-as határszint felé süllyedt. Aztán visszafordult a görbe.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: megérkezett az első Orbán-csomag

A miniszterelnök ismertette azokat az első lépéseket, amelyek megítélése szerint a "nemzeti együttműködés gazdasági rendszerének alapjainak lerakása" miatt fontosak. De mi lehet a 29 lépés politikai hatása? - tette fel a kérdést Török Gábor politológus.

MTI Itthon

Tölgyessy: Orbán "kivágta magát" a bajból

Tölgyessy Péter szerint Orbán Viktor "kivágta magát" a bajból, kedden bejelentett programjának főbb elemeit "felállva tapsolják meg" az emberek, miközben azt piaci elemzők is üdvözlik.

hvg.hu Gazdaság

Íme Orbán 29 pontja

Orbán Viktor a parlamentben ismertette a napokban kidolgozott gazdasági akciótervet. A meghirdetett új gazdasági rendszer az első ütemben 29 intézkedésre épül.

MTI Gazdaság

Vegyesen mozgott a BUX az Orbán-beszéd hatására

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 68,11 pontos, 0,32 százalékos csökkenéssel, 21 124,39 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 56,9 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények vegyesen zártak az előző napi záráshoz képest.

Közösség elleni uszításért jelentették fel Kövér Lászlót

Közösség elleni uszításért jelentették fel Kövér Lászlót

Letartóztatták a halálos szigetelőszalagos "tréfa" elkövetőit

Letartóztatták a halálos szigetelőszalagos "tréfa" elkövetőit

A 10. legnépszerűbb név lett a Mohamed az amerikai újszülötteknél

A 10. legnépszerűbb név lett a Mohamed az amerikai újszülötteknél

Egyre később növünk fel

Egyre később növünk fel

Olyan funkció jön a Google Térképbe, amire senki nem számított

Olyan funkció jön a Google Térképbe, amire senki nem számított

Honecker után Krenz is – "Eljött a paradicsom", 1989. december 4.

Honecker után Krenz is – "Eljött a paradicsom", 1989. december 4.