szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína dollárvásárlással fékezte meg a jüan árfolyamának erősödését kedden.

A kínai jegybank szombaton bejelentette, hogy rugalmasabb árfolyampolitikát  fog alkalmazni. Ennek hatására hétfőn a jüan öt éve a legnagyobb egy napon belüli árfolyam-emelkedést érte el, de a 0,4 százalékos emelkedés felét kedden a dollárvásárlásoknak köszönhetően el is veszítette.

Kína ezzel értésére adta a piacoknak, hogy a jüanárfolyam reformjára csak "lépésről lépésre és szoros ellenőrzés alatt" kerülhet sor. Az értékpapír- és devizapiacokon némi zavart okozott a kínai korrekciós lépés, az euró és számos tőzsdei árfolyamindex gyengüléssel korrigálta hétfői "eltúlzott" pozitív reakcióját. Kedden 6,8136 jüanra erősödött a dollár a hétfői 6,7980-ról a kínai bankok összehangolt dollár vásárlásainak köszönhetően, 0,23 százalékkal csökkentve a jüan árfolyamát. 

"Úgy tűnik, ez lesz az új stratégia" − mondta egy európai bank üzletkötője Sanghajban. "A jegybanknak nem kell a piacon interveniálnia, de a kereslet és a kínálat szabályozásával mérsékelni tudja a jüan árfolyamának emelkedését." Miután Kína nyilvánvalóvá tette, hogy ellenőrzése alatt kívánja tartani a jüan árfolyamának erősödési ütemét, "már csak az a kérdés, meddig engedi a jüant erősödni" − mondta egy amerikai bank kereskedője. "Biztosak vagyunk benne, hogy a jegybank megszabott egy célárfolyamot."

Az új, rugalmas árfolyam politika 0,5 százaléknyira engedi eltérni a jüan árfolyamát a jegybank által naponta meghatározott referencia-árfolyamhoz képest. Kedden a jegybank a hétfői záró árfolyamon állapította meg a referencia árfolyamot, ami elméletileg további 0,5 százalékos erősödést tett volna lehetővé.

A lazítás bejelentését követő azonnali korrekció ellenére a szakértők azonban egyetértenek abban, hogy hosszabb távon a jüan erősödésére lehet számítani. "Nap mint nap tapasztalunk majd ellentétes irányú mozgást" − mutatott rá Brian Jackson, a Royal Bank of Canada kereskedője. "De biztosra vehetjük, hogy a jüan az elkövetkező hetekben-hónapokban erősödni fog a dollárral szemben."

Kína a szabad devizakereskedelem bevezetésére törekszik. Az árfolyam ingadozások lehetővé tétele is ebbe az irányba mutat. Fel kívánják készíteni a belföldi vállalkozásokat az árfolyam ingadozások kezelésére és a szélsőséges árfolyam-ingadozások elleni fedezeti műveletekre. Kína célja, hogy 2020-ig a világ legnagyobb devizapiacai közé emelje Sanghajt.

Kína már 2005-ben elindított egy fokozatos felértékelési folyamatot, 2008-ban azonban ismét a dollárhoz rögzítette a jüan árfolyamát, hogy megvédje gazdaságát a nemzetközi pénzügyi válságtól. Kína ezzel éles kritikának tette ki magát az Egyesült Államok részéről. Washington azzal vádolta meg, hogy jogtalan versenyelőnyre tesz szert más országok kárára. A G20 hétvégi csúcstalálkozója előtt a kanadai Torontóban Kína kritikusait igyekszik meggyőzni arról, hogy komoly lépést tett a rugalmasabb árfolyam politika bevezetése felé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Látványosan erősödni kezdett a jüan

Kedden már látványosan erősödött a kínai nemzeti valuta a dollárral szemben, középárfolyamon az emelkedés mértéke 0,43 százalék, ami rekordnak számít az 5 éve kezdődött árfolyamreform óta.

Új gazdára talált Sean Connery egykori ikonikus BMW kupéja

Új gazdára talált Sean Connery egykori ikonikus BMW kupéja

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját