szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Januártól indul a kormány évi 100 ezer lakás felújítását célzó programja. És állítólag még ebben a ciklusban lesz ingatlankataszter is.

Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár június végén jelentette be, hogy a kormány komplex lakás felújítási programot indít Orbán Viktor 29 pontos gazdasági akcióterve nyomán. A lakások teljes körű felújítását januártól hazai kis- és közepes vállalkozások végeznék, akiknek tartósan munkát biztosítana a program.

A felújításra az uniós támogatások átcsoportosításával, a széndioxid kvótából, és a megalakítandó zöld bank hiteléből 100 milliárd forint körüli összeg áll rendelkezésre évente. A lakosság számára a zöld bank hitele lenne az önerő, amelynek a törlesztő részletét a megtakarítás fedezné – a felújítás e feletti része vissza nem térítendő támogatás lenne. A felújítás után az épületek energia fogyasztása 70-80 százalékkal csökkenne. A korábbi panelprogramokhoz képest előremutató elem, hogy a tervek szerint utólagos helyett elő- vagy párhuzamos finanszírozást alkalmaznának.

A részletekért kattintson az Ingatlanmenedzser cikkére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az új lakást vásárlók más helyett is fizethetik a közös költséget

Az új építésű társasházak negyede már a megalakulás előtt eladósodik, az új lakást vásárlók pedig nincsenek tisztában azzal, hogy a beruházók a birtokba lépés pillanatától, akár teljes egészében rájuk terhelhetik a még eladatlan lakásokra eső közösköltség-hányadot is – összegzi piaci tapasztalatait a társasházkezeléssel foglalkozó City-Premier.

MTI Itthon

Alulbiztosítottak a lakások idehaza

A lakásbiztosítások jelentős része nem nyújt kellő fedezetet az esetleges károkra, a lakások alulbiztosítottak. Az ágazat szakértői szerint ez még annál is nagyobb probléma, hogy a válság miatt a megelőző évtized folyamatos növekedése után az utóbbi másfél évben csökkent a lakásbiztosítások száma - írta keddi számában a Népszabadság.

hvg.hu Gazdaság

Az otthontalanság otthona – lakást venni 2010-ben

A Fidesz programjából nem derül ki, hogy az új kormánytól milyen intézkedésekre számíthatnak a lakáspiac szereplői. Pedig probléma akad bőven: mélyponton a lakásvásárlási és lakásépítési kedv, az állami lakástámogatás minimálisra szűkült, a szigorodó feltételek miatt folyamatosan csökken a lakáshitelkérelmek száma. A hvg.hu utánajárt, mikor és hogyan érdemes mégis az idén lakást vásárolni.

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Ha az európai vállalatokon múlik, nem tudjuk megakadályozni a klímaváltozás katasztrofális következményeit

Ha az európai vállalatokon múlik, nem tudjuk megakadályozni a klímaváltozás katasztrofális következményeit

Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?