szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenöt nap haladékot kapott az április 29-e óta csődvédelem alatt álló Szeviép Zrt. arra, hogy megegyezzen két biztosított követeléssel rendelkező pénzintézettel – közölte Baranyi Sándor, a cég igazgatósági elnöke pénteken.

A hitelezők többsége abban érdekelt, hogy csődegyezség szülessen, ezért hozzájárultak a csődeljárás tizenöt napos meghosszabbításához – mondta a csődegyezségi tárgyalást követően az elnök.

Baranyi Sándor ismertette, hogy a két banknak a csődegyezség  marginális kérdéseiben” módosítási igénye volt, nyilatkozatuk szerint, ha számukra elfogadható változást sikerül elérni, támogatni tudják a megállapodást.

A vállalkozás hitelezői között azonban akadnak olyanok is, akik úgy látják, egy felszámolási eljárás során jobb megtérüléssel juthatnak pénzükhöz, nekik nem érdekük a csődegyezség létrejötte, ahogy a konkurenciának sem – közölte az elnök.

Az üzletember szerint a hétfői megbeszélésen elhangzottak alapján a szállítók bíznak benne, hogy a cég a sikeres csődegyezség után talpra tud állni.

A Szeviép Zrt.-nek komoly követelései vannak az M43-as autópálya építésével kapcsolatban, egyelőre nem történt meg a pótmunkák” elszámolása, ahogy a fővállalkozó sem fizette ki még az összes elvégzett munkát – tudatta Baranyi Sándor, hozzátéve: ha ez a forrás rendelkezésre állna nem lenne kérdés ennek az egyezségi tárgyalásnak az eredménye”.

Az igazgatósági elnök a csődegyezség konkrét részleteivel kapcsolatban az MTI kérdésére nem kívánt nyilatkozni, azt ígérte, a publikus adatokról később közleményt adnak ki.

Temesvári Zoltán ügyvéd, aki másfél tucatnyi, az M43-as autópálya építésében a Szeviép Zrt. alvállalkozójaként résztvevő céget képvisel, korábban közölte, a jelenlegi csődegyezségi javaslat szerint a vállalkozás elismert adósságainak 30 százalékát egyenlítené ki, további 520 millió forintot pedig akkor fizetne ki hitelezőinek, ha az M43-as autópálya építéséhez kapcsolódó követelésének ellenértéke befolyik a céghez. A Szeviép Zrt. ezen kívül saját részvényeinek 13,7 százalékát is felajánlotta hitelezőinek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!