szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Varga Mihály szerint nincs fennakadás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja között folyó tárgyalásokon. Az Index viszont – több forrásra – hivatkozva azt írta, hogy fagyossá vált a viszony a felek között, mivel a magyar kormány kész tények elé állította a Valutaalapot az idei adócsomag kapcsán, amellyel szemben vannak szakmai kifogásai a nemzetközi szervezetnek. A megbeszéléseken résztvevő miniszterelnökségi államtitkár azt mondta, hogy a hétvégére elkészül a szándéknyilatkozat. A gazdasági törvénycsomagról pedig a jövő heti zárószavazásig van még idő egyeztetni az IMF-fel.

Az IMF-delegációjában részt vesz az Európai Unió, az Európai Központi Bank képviselője is – közölte Varga Mihály, kiemelve, hogy  a delegáció így teljes körű tájékoztatást tud adni az álláspontjáról. Az államtitkár leszögezte: a kormány is elmondta a maga  álláspontját. "A szándéklevél elkészítéséig még tisztázzuk azokat a kérdéseket, amelyeket másként ítélnek meg, mint a kormány" − mondta a Miniszterelnökség vezetője.
 
Ezzel szemben kedden az Index hírportál – több, meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy fagyossá vált a viszony az IMF-delegáció és a kormány között, mert a magyar fél kész tények elé állította a valutaalapot az idei adócsomag ügyében, holott az IMF-nek  "vannak még szakmai kifogásai is adóügyekben". A lap úgy tudja, hogy az IMF  neheztelésének legfőbb oka, hogy az Orbán-kormány lényegében nem hajlandó tárgyalni az idei intézkedések tartalmáról, a már bejelentett és jövő héten a parlamenti zárószavazáson is áteső adócsomagról, és benne különösen a bankadó összegéről.

Varga Mihály szerint az IMF nem vetette fel az adócsomag egészének őszre csúsztatását, de az előfordult, hogy a delegáció jelezte, egy-egy jogszabályt később kellene életbe léptetni, mint ahogy azt a kormány tervezi. Hozzátette: a kormány azonban jelezte, a június eleji helyzet miatt a kabinetnek azonnali lépéseket kellett tennie, ezek a törvényjavaslatok ennek jegyében születtek. Ezt az IMF meg is értette − szögezte le az államtitkár.  Arra a kérdésre, hogy a bankadó ezek között szerepelt-e, Varga Mihály annyit mondott: elég sok javaslatról tárgyaltak. Leszögezte: a bankadóból tervezett 200 milliárd forintnak idén be kell folynia a büdzsébe, és azt az IMF sem vonta kétségbe.
 
Arra a kérdésre, hogy az parlament előtt lévő gazdasági csomag változhat-e a további tárgyalások fényében, azt válaszolta: a kormány intézkedési csomagjának jövő héten van a zárószavazásra, néhány javaslatról július 22-én szavaznak. Ez szerencsés is − fűzte hozzá−, mert így több idő jut az IMF-fel való érdemi egyeztetésre.
 
Varga Mihály kiemelte: a hétfőn elfogadott módosító indítványok eddig még nem változtattak érdemben az eredeti előterjesztésen, de még nem volt meg a zárószavazás, és volt már arra példa, hogy „koherenciazavar” címén zárószavazás előtt bekerültek a törvényekbe olyan ügyek, amelyeket a parlament korábban nem tudott lezárni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

IMF: gyorsul a világgazdaság növekedése

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felfelé módosította a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését; a pénzügyi szervezet csütörtökön megjelent elemzése szerint 4,6 százalék lehet a globális növekedés 2010-ben; az év elején még 3,9 százalékot valószínűsítettek.

Könnygázt is bevetett a rendőrség az abortusztörvény ellen zajló tüntetéseken Lengyelországban

Könnygázt is bevetett a rendőrség az abortusztörvény ellen zajló tüntetéseken Lengyelországban

Biden: A Trump-kormányzat fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak

Biden: A Trump-kormányzat fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak

Több buszsofőr is segítséget kért, mert maszktagadó utasok fenyegetik őket

Több buszsofőr is segítséget kért, mert maszktagadó utasok fenyegetik őket