szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött a kereskedés csütörtökön az Agricultural Bank of China (AgBank) részvényeivel, a kínai társaság tőzsdei megjelenése a gazdaságtörténet legnagyobb szabású részvénykibocsátása lehet.

Az állami mezőgazdasági bank elsőként a sanghaji tőzsdén jelent meg. A részvény az első napon 1,1 százalékkal erősödött, 2,70 jüanon zárt, ami igen gyenge belépőnek számít. A csalódást keltő bemutatkozást elemzők a kedvezőtlen világgazdasági helyzettel, a kínai gazdaság lassulása miatti aggodalmakkal és a kínai bankszektort övező bizonytalansággal magyarázták. 

Az AgBank az utolsó a vezető állami bankok "négy nagy"-nak nevezett csoportjában, amelyet eddig még nem vezettek be a tőzsdére. A társaság 22,1 milliárd dollár tőkét kíván gyűjteni, ami minden eddiginél több az úgynevezett elsődleges tőzsdei kibocsátások (IPO) történetében. A sanghaji tőzsde nem teljesen nyitott a külföldi befektetők előtt, pénteken azonban az AgBank papírja megjelenik a hongkongi börzén, ahol külföldiek is korlátozás nélkül kereskedhetnek. 

A bankot Mao Ce-tung idején, a huszadik század ötvenes éveiben alapították, feladata a mezőgazdaság tőkeellátásának biztosítása, a vidéki közösségek hitelezése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Július 13-tól jegyezhetők az RFV részvényei

A Regionális Fejlesztési Vállalat (RFV) Nyrt. újonnan kibocsátott részvényei július 13-tól jegyezhetők; a legfeljebb 400 ezer darab részvényt 2 750 forintos áron hozzák forgalomba – közölte a társaság.

MTI Gazdaság

Az HSBC giga részvénykibocsátása hatalmas siker

Sikeresen folyik a HSBC Holdings, a legnagyobb európai bank 18,9 milliárd dolláros részvénykibocsátása, eddig a részvények 96,6 százalékát jegyezték le és várhatóan még hétfőn a fennmaradó rész is vevőre talál.