szerző:
MTI

Kedden délelőtt még tartotta a hétfőn elért gyenge árfolyamot a forint, majd kora délután erősödésnek indult és korrigálta veszteségeinek egy részét.

Kedden délután négy órakor az eurót 287,90 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben. Hétfőn délután öt órakor még 290,95 forinton állt a jegyzés. Az euró legerősebb jegyzése 290,69 forint volt kedden nap közben.

Kereskedők szerint a forint erősödésében szerepet játszott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette az IMF-EU-megállapodásnak megfelelő GDP-arányos költségvetési hiánycél tartását, ezt követően a forint közel egy százalékkal erősödött. A 290-es szintet hétfőre virradóra érte el az euró jegyzése. Péntek délután még 282 forintnál, péntek reggel 280 forintnál, a múlt hét közepén pedig 278 forintnál járt az árfolyam. Utoljára tavaly május-júniusban járt az euró jegyzése a 290 forint közelében.

A dollárt kedden délután négy órakor 223,64 forinton jegyezték a hétfő délutáni 224,59 forint után. Az eurót hétfőn délután öt órakor 1,2971 dolláron, kedden 1,2879 dolláron jegyezték. A dollár legerősebb jegyzése 226,36 forint volt nap közben.

A svájci frank jegyzése 212,96 forint 213,46 forint után, 100 japán jent pedig 257,69 forinton jegyeztek 258,93 forint után. A svájci frank legmagasabb jegyzése 214,60 forint, 100 jené pedig 260,68 forint volt kedden.

Az euró kedden délelőtt két havi árfolyamcsúcsot érintett a dollárral szemben 1,3028-as jegyzésen, délután azonban a borúsra fordult tőzsdei hangulatban már gyengült.

Az amerikai gazdasági növekedéssel szembeni aggodalmak fokozódása a dollárt gyengíti, az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált aggodalmak enyhülése pedig az eurót erősíti, és fokozzák a piac kockázatvállalási készségét. A javuló piaci kockázatvállalási hajlandóság − amit rendszerint az euró erősödése tükröz − alapesetben kedvez a forint és a térségbeli devizák erősödésének.

Az euró további erősödése szempontjából döntő fontosságú esemény lesz az euróövezeti bankrendszer stressztesztjének pénteki közzététele. A forintárfolyam további alakulásáról vallott nézetek erősen eltérnek a kereskedők körében. Vannak vélemények, amelyek szerint a piac túlreagálta az IMF-EU hitel-felülvizsgálati tárgyalásainak hétvégi megszakadását, az ország adósságfinanszírozási képessége nem indokolja az aggodalmakat.

Más nézetek szerint viszont az IMF-EU "védőháló" eltávolítása miatt már a látótérbe kerültek az utoljára a pénzügyi/gazdasági világválság mélypontján, tavaly tavasszal látott 300-310 forintos eurójegyzések is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Délelőtt megint tesztelte a forint 290-es határt

A forint kedden erősödve nyitott, és gyenge forgalom mellett araszolgatott az árfolyam kezdetben a 289 forint/eurós érték körül. Délelőtt tízkor a magyar pénz egy kicsit gyengült, tesztelte a 290-es határt, de ott gyorsan visszafordult, és 289,80 körüli értéket vett fel. Elemzők szerint a piacon nem várható komolyabb változás, 289-290 környékén mozoghat a magyar pénz kedden, ha nem történik nagyobb nemzetközi vagy hazai esemény.

hvg.hu Gazdaság

A forinthitelesek is aggódhatnak

A banki portfóliók egyértelműen romolhatnak a devizahitelesek törlesztési terheinek emelkedése következtében - írja a Napi Gazdaság. Ráadásul jelenleg már nem csak a devizahitelesek miatt lehet aggódni, az MNB által kilátásba helyezett kamatemelés ugyanis a forintkölcsönöknél is érezhető tehernövelést hozhatna.

MTI Gazdaság

Stabilizálódott, de akár 300 forint fölé is mehet az euró

Stabilizálódott a forint árfolyama kedd reggel: egy euró 289,38 forintot ért a bankközi devizapiacon, míg hétfőn este 289,62 forinton jegyezték az eurót. Elemzők szerint ugyanakkor a forint tovább gyengülhet, akár a 300-310-es jegyzésig, attól függően, hogy mire jut a magyar kormány az IMF-fel.

MTI Gazdaság

Tartja a hétfői gyenge árfolyamát a forint

A múlt hét végén és hétfőn elért árfolyamánál ingadozik a forint: kedden délelőtt fél tizenegykor az eurót 289,57 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, hétfőn délután öt órakor 290,95 forinton állt a jegyzés.

hvg.hu Gazdaság

Esett a forint, drágul az állam finanszírozása

A forint hétfőn délután a pesti devizapiac zárásakor 292 forint/euró szintig gyengült, ez napon belül már a második gyengülési hullám volt. Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője a hvg.hu-nak elmondta, hogy mindez nem jó jel, mert a forint a térségbeli devizáktól leszakadva gyengült délután, vagyis a cseh korona és a lengyel zloty is erősödött az euróval a reggeli pánik után, a forinttal azonban nem ez történt. Hétfő este fél nyolc körül a forint 290,28 forint/euróig erősödött vissza.

Szegő Iván Miklós Gazdaság

Optimistán kezdte a napot a forint és az OTP

Az IMF és az EU tárgyalódelegációja szombaton váratlanul felállt a tárgyalóasztaltól, és távozott Magyarországról, a budapesti kormány illetékesei pedig azt magyarázzák azóta is: a bankadó kivetésével egyensúlyban tartható a költségvetés, és marad a 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél. A forint kicsit erősödött kedd reggel, és a tőzsde is optimistán nyitott, bár a magyar pénz kedden délben átlépte a 290-es határt, pár perccel ezután 290,47 forintot kellett adni egy euróért.

Fegyelmi indult a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya ellen

Fegyelmi indult a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya ellen

Itt egy applikáció, amely megmondja, hamis-e a bankjegy

Itt egy applikáció, amely megmondja, hamis-e a bankjegy

Magömlés volt Kocsordnál

Magömlés volt Kocsordnál

Ebből a magyar filmből Tarantinónak is van egy példánya

Ebből a magyar filmből Tarantinónak is van egy példánya

Megbüntették a Gozsdu udvar biztonsági cégét

Megbüntették a Gozsdu udvar biztonsági cégét

Nagyon fogynak a jegyek az Aerosmith-koncertre

Nagyon fogynak a jegyek az Aerosmith-koncertre