szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedden délelőtt még tartotta a hétfőn elért gyenge árfolyamot a forint, majd kora délután erősödésnek indult és korrigálta veszteségeinek egy részét.

Kedden délután négy órakor az eurót 287,90 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben. Hétfőn délután öt órakor még 290,95 forinton állt a jegyzés. Az euró legerősebb jegyzése 290,69 forint volt kedden nap közben.

Kereskedők szerint a forint erősödésében szerepet játszott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette az IMF-EU-megállapodásnak megfelelő GDP-arányos költségvetési hiánycél tartását, ezt követően a forint közel egy százalékkal erősödött. A 290-es szintet hétfőre virradóra érte el az euró jegyzése. Péntek délután még 282 forintnál, péntek reggel 280 forintnál, a múlt hét közepén pedig 278 forintnál járt az árfolyam. Utoljára tavaly május-júniusban járt az euró jegyzése a 290 forint közelében.

A dollárt kedden délután négy órakor 223,64 forinton jegyezték a hétfő délutáni 224,59 forint után. Az eurót hétfőn délután öt órakor 1,2971 dolláron, kedden 1,2879 dolláron jegyezték. A dollár legerősebb jegyzése 226,36 forint volt nap közben.

A svájci frank jegyzése 212,96 forint 213,46 forint után, 100 japán jent pedig 257,69 forinton jegyeztek 258,93 forint után. A svájci frank legmagasabb jegyzése 214,60 forint, 100 jené pedig 260,68 forint volt kedden.

Az euró kedden délelőtt két havi árfolyamcsúcsot érintett a dollárral szemben 1,3028-as jegyzésen, délután azonban a borúsra fordult tőzsdei hangulatban már gyengült.

Az amerikai gazdasági növekedéssel szembeni aggodalmak fokozódása a dollárt gyengíti, az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált aggodalmak enyhülése pedig az eurót erősíti, és fokozzák a piac kockázatvállalási készségét. A javuló piaci kockázatvállalási hajlandóság − amit rendszerint az euró erősödése tükröz − alapesetben kedvez a forint és a térségbeli devizák erősödésének.

Az euró további erősödése szempontjából döntő fontosságú esemény lesz az euróövezeti bankrendszer stressztesztjének pénteki közzététele. A forintárfolyam további alakulásáról vallott nézetek erősen eltérnek a kereskedők körében. Vannak vélemények, amelyek szerint a piac túlreagálta az IMF-EU hitel-felülvizsgálati tárgyalásainak hétvégi megszakadását, az ország adósságfinanszírozási képessége nem indokolja az aggodalmakat.

Más nézetek szerint viszont az IMF-EU "védőháló" eltávolítása miatt már a látótérbe kerültek az utoljára a pénzügyi/gazdasági világválság mélypontján, tavaly tavasszal látott 300-310 forintos eurójegyzések is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Délelőtt megint tesztelte a forint 290-es határt

A forint kedden erősödve nyitott, és gyenge forgalom mellett araszolgatott az árfolyam kezdetben a 289 forint/eurós érték körül. Délelőtt tízkor a magyar pénz egy kicsit gyengült, tesztelte a 290-es határt, de ott gyorsan visszafordult, és 289,80 körüli értéket vett fel. Elemzők szerint a piacon nem várható komolyabb változás, 289-290 környékén mozoghat a magyar pénz kedden, ha nem történik nagyobb nemzetközi vagy hazai esemény.

hvg.hu Gazdaság

A forinthitelesek is aggódhatnak

A banki portfóliók egyértelműen romolhatnak a devizahitelesek törlesztési terheinek emelkedése következtében - írja a Napi Gazdaság. Ráadásul jelenleg már nem csak a devizahitelesek miatt lehet aggódni, az MNB által kilátásba helyezett kamatemelés ugyanis a forintkölcsönöknél is érezhető tehernövelést hozhatna.

MTI Gazdaság

Stabilizálódott, de akár 300 forint fölé is mehet az euró

Stabilizálódott a forint árfolyama kedd reggel: egy euró 289,38 forintot ért a bankközi devizapiacon, míg hétfőn este 289,62 forinton jegyezték az eurót. Elemzők szerint ugyanakkor a forint tovább gyengülhet, akár a 300-310-es jegyzésig, attól függően, hogy mire jut a magyar kormány az IMF-fel.

MTI Gazdaság

Tartja a hétfői gyenge árfolyamát a forint

A múlt hét végén és hétfőn elért árfolyamánál ingadozik a forint: kedden délelőtt fél tizenegykor az eurót 289,57 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, hétfőn délután öt órakor 290,95 forinton állt a jegyzés.

hvg.hu Gazdaság

Esett a forint, drágul az állam finanszírozása

A forint hétfőn délután a pesti devizapiac zárásakor 292 forint/euró szintig gyengült, ez napon belül már a második gyengülési hullám volt. Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője a hvg.hu-nak elmondta, hogy mindez nem jó jel, mert a forint a térségbeli devizáktól leszakadva gyengült délután, vagyis a cseh korona és a lengyel zloty is erősödött az euróval a reggeli pánik után, a forinttal azonban nem ez történt. Hétfő este fél nyolc körül a forint 290,28 forint/euróig erősödött vissza.

Szegő Iván Miklós Gazdaság

Optimistán kezdte a napot a forint és az OTP

Az IMF és az EU tárgyalódelegációja szombaton váratlanul felállt a tárgyalóasztaltól, és távozott Magyarországról, a budapesti kormány illetékesei pedig azt magyarázzák azóta is: a bankadó kivetésével egyensúlyban tartható a költségvetés, és marad a 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél. A forint kicsit erősödött kedd reggel, és a tőzsde is optimistán nyitott, bár a magyar pénz kedden délben átlépte a 290-es határt, pár perccel ezután 290,47 forintot kellett adni egy euróért.

Nekiálltak kitakarítani egy szerbiai tavat, még koporsót is találtak

Nekiálltak kitakarítani egy szerbiai tavat, még koporsót is találtak

Hatgólos előnyt elszórva, hosszabbításban esett ki a magyar férfi kézilabda-válogatott a vb-negyeddöntőben

Hatgólos előnyt elszórva, hosszabbításban esett ki a magyar férfi kézilabda-válogatott a vb-negyeddöntőben

A béremelés után bruttó 400 ezret kereshet egy pék az Auchannál

A béremelés után bruttó 400 ezret kereshet egy pék az Auchannál