szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valószínűleg elveszíti Spanyolország a legmagasabb szintű adósbesorolást – mondta a Moody's nemzetközi hitelminősítő illetékese a Bloombergnek.

Steven A. Hess, a Moody's hitelbesorolásért felelős vezető munkatársa az amerikai hírügynökség pénteki jelentése szerint elmondta: „Spanyolország kormánykötvény-besorolása nagyon magas. Nem tudom megmondani, hogy miként változik a minősítés, az azonban valószínű, hogy kissé romlik majd.” A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a spanyol államadósság besorolása nem romolhat akkora mértékben, mint a görög államadósság minősítése.

A Moody's a súlyos adósságválsággal küzdő Görögország besorolását június közepén egyszerre négy fokozattal rontotta, a befektetésre ajánlott szint alá, a „Ba1” kategóriába sorolta át. Spanyolország kormánykötvény-besorolását jelenleg a lehetséges legjobb, „Aaa” kategóriában tartja a cég, június végén azonban felülvizsgálat alá vette, ami a leminősítés lehetőségére utaló lépés.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már megvonta Spanyolországtól a lehető legjobb – e két cég módszertanában „AAA”-val jelölt – adósosztályzatot, így már csak a Moody's tartja még érvényben a spanyol államadósságra az elit besorolást.

Júliusban egyébként éppen a spanyol államkötvények teljesítettek a legjobban az euróövezet gyengélkedő, periferikus országainak csoportjában. Az irányadó, 10 éves lejáratú német kötvény és a 10 éves spanyol papír hozama közti különbség 226,7 bázispontról 144,9 bázispontra csökkent a DowJones hírügynökség pénteki jelentése szerint. A jó eredmény főként annak köszönhető, hogy a 2010-re előirányzott deficitcsökkentés kétharmadát már teljesítette Spanyolország - mondta a német Commerzbank egy elemzője. További fontos tényező a közelmúltban bevezetett munkaerőpiaci reform. Az intézkedéscsomag megkönnyíti az új munkaerő alkalmazását és csökkenti a leépítések költségeit, így jelentősen oldja a munkaerőpiac merevségét, ami elemzők szerint a spanyol gazdaság versenyképességet leginkább fékező szerkezeti elem.

Ugyanakkor baljós jelek is vannak még; például az uniós bankfelügyelet (CEBS) úgynevezett banki stressztesztjén – amelyen uniós pénzintézetek válságtűrő képességét vizsgálták – a megbukott hét bank közül öt spanyol társaság volt, a pénteken megjelent adatok szerint pedig a munkanélküliség a második negyedévben 20,09 százalékra szökött fel, aminél magasabb értéket sehol máshol nem regisztráltak az euróövezetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Sikeres kötvénykibocsátás Spanyolországban

Sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre csütörtökön a spanyol államkincstár. A spanyol államadósság finanszírozhatósága körüli aggodalmak miatt nagy figyelemmel követett aukción 10 éves és 30 éves lejáratú állampapírokat értékesítettek.

MTI Gazdaság

Sikeres államkötvény-kibocsátás Spanyolországban

Sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre a spanyol államkincstár csütörtökön, egy nappal azután, hogy a leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá vette Spanyolország kormánykötvény-besorolását a Moody's Investors Service.

MTI Gazdaság

Spanyolországnak nincs gondja az adósságszolgálattal

Spanyolországnak nincsenek gondjai államadósságának refinanszírozásával és nem igazolható az ezzel kapcsolatos piaci turbulencia – jelentette ki hétfőn a spanyol költségvetési államtitkár. Carlos Ocana hangsúlyozta: Spanyolországnak nincs szüksége pótlólagos finanszírozásra egyetlen nemzetközi intézménytől sem.

MTI Gazdaság

Újabb lapértesülés egy spanyol mentőcsomagról

Spanyol lapértesülés szerint az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az amerikai pénzügyminisztérium egy 250 milliárd eurós mentőcsomagot tervez összeállítani Spanyolország számára – írta az El Economista szerdai számában „a kibocsátóhoz közeli” hírforrásra hivatkozva. A lap szerint a felvetést az IMF rendkívüli igazgatóság ülésén vitatták meg.