szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Július második felében a korábbinál szárazabb és melegebb időjárásnak köszönhetően felgyorsultak az aratási munkák, amelyek augusztus első hetére lényegében befejeződtek – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) honlapján.

A közlemény szerint az őszi búza 1 millió hektáros betakarítható területének 92 százalékán megtörtént az aratás. A kedvezőtlen időjárás miatt a korábban becsültnél gyengébb, országosan hektáronként 3,7 tonnás termésátlaggal így mintegy 3,5 millió tonnát takarítottak be, amely a tavalyi eredménynél csaknem 20 százalékkal alacsonyabb.

Befejeződött az őszi árpa betakarítása is, ebből 185 ezer hektárról, hektáronként 3,6 tonnás országos termésátlag mellett 665 ezer tonna került a raktárakba. Ez a tavalyi eredménynél mintegy 6 százalékkal alacsonyabb.

A hátralévő időszakban még kisebb területeken folynak aratási munkák, de ezek várhatóan nem lesznek kihatással az országos eredményekre. Jelentős mennyiségű szabad raktárkapacitás áll rendelkezésre, így a learatott áru probléma nélkül betárolható – hívja fel a figyelmet a VM.

Az eddigi vizsgálatok alapján a learatott búza 60-70 százaléka malmi minőségű, így 30-40 százalékot tesz ki a takarmányminőség. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt egyes területeken eltérő mértékben előfordulhatnak gombafertőzések is, de a jelentős fertőzésről felröppent – vélhetően spekulációs szándékú – híreknek nincs alapjuk - szögezi le a minisztérium.

Az idei búzatermés a hazai élelmezési célú szükségletet bőven fedezi. Az árpával és az ősszel betakarítandó kukoricával együtt pedig a jövő évi takarmányigény is várhatóan biztosítható. A belföldi felhasználáson felül jelentős mennyiségű gabonakivitelre is számít a szaktárca.

A magyarországi gabonapiaci árak a nemzetközi tendenciáknak megfelelően július második felétől jelentősen emelkednek, az elmúlt két hétben a búza és az árpa jegyzései 20 százalék körüli mértékben nőttek – emlékeztet a VM.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

MgSzH: negyedével kevesebb a gabonatermés a tavalyinál

Magyarországon az idén 6,49 millió tonna kalászos gabonát takarítottak be, mintegy 20-25 százalékkal kevesebbet a tavalyinál - mondta Zsigmond Richárd, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) földművelésügyi és agrár-környezetgazdálkodási igazgatóságának vezetője.

MTI Gazdaság

Gabona: pocsék idő, pocsék termés, zuhanó árak

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az idén a tavalyinál mintegy 30 százalékkal kevesebb kalászos gabonát takaríthatnak be a termelők – közölte Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

MTI Gazdaság

Befejeződött az idei aratás, negyedével kevesebb a termés

Gyakorlatilag befejeződött Magyarországon a kalászosok és a repce betakarítása, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az idén a tavalyinál mintegy 25-30 százalékkal kevesebb kalászos gabonát takaríthatnak be a termelők – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

MTI Gazdaság

Végéhez közeledik a betakarítás

A végéhez közeledik a nyári betakarítás, a Vidékfejlesztési Minisztérium (MV) legfrissebb összegzése szerint az 1,791 millió hektáros vetésterület 88 százalékán végeztek a gazdálkodók az aratási munkákkal.