szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyarok optimistábbak a nemzetközi átlagnál a válságból való kilábalás megítélésében: amíg ugyanis 48 ország válaszadóinak átlagosan 21 százaléka gondolja, hogy hazája a következő tizenkét hónap során kikerül a gazdasági recesszióból, addig Magyarországon 23 százalék- többek közt ez derül ki a Nielsen piackutató vállalat májusi felméréséből.

A felmérés eredménye szerint a magyar válaszadók véleménye pozitívan változott, hiszen tavaly márciusában még csak 18 százalékuk bízott az egy éven belüli kilábalásban. Magát a válságot jóval kevesebb magyar érzékeli, mint tavaly. Arra a kérdésre, hogy ön szerint országa jelenleg gazdasági recesszióban van-e, most májusban a válaszadók 83 százaléka válaszolt igennel, szemben a múlt évi 96 százalékkal.

Európában legoptimistábbak a finnek voltak, ott a válaszadók 33 százaléka válaszolt a tizenkét hónapon belüli kilábalásra igennel, a svájciak 30, a hollandok és a svédek 29-29 százaléka. A leginkább borúlátóak a franciák, csak 8 százalékuk bízik a recesszió elmúltában, a következő tizenkét hónap során. Utánuk a három balti ország megkérdezettjei következnek, 10-14 százalékos arányokkal. A belgák és a lengyelek mutatója 16-16 százalék.

A piackutatók feltették azt a kérdést is, hogy a megkérdezett számára mi okozza a legnagyobb gondot, a következő hat hónap során. A válaszadó magyarok legtöbbje, 17 százaléka munkahelyének biztonsága miatt aggódik leginkább. További 14-14 százalék a hitelt, valamint a háztartási energia árának emelkedését említi. Csak utána következik az egészség 12, a gyerekek taníttatása és boldogulása 10, a munka és magánélet egyensúlya 8, valamint a gazdasági helyzet 7 százalékos mutatóval.

Figyelemre méltó, hogy az egészséghez hasonlóan, a politikai stabilitás miatt tavaly szintén 6 százaléknyian aggódtak. Idén viszont a politikai stabilitás csak a magyar megkérdezettek 2 százalékának fő gondja, az elkövetkező hat hónap során.

Globálisan főként a gazdasági helyzet miatt aggódnak az emberek, a megkérdezettek 18 százaléka. További 11-11 százalék a munkahelyek biztonságát, illetve a munka és magánélet egyensúlyát nevezte meg. Érdekes, hogy a magyarok nagyobb arányát, 4 százalékát nyugtalanítja az üzemanyag árának emelkedése, és csak 2 százalékát az élelmiszeré. Világszerte a válaszadók 6 százaléka említette az élelmiszer, míg 4 a benzin drágulása miatti aggodalmat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Paul Lendvai: Sötét kilátások Kelet-Európában

Paul Lendvai: Sötét kilátások Kelet-Európában

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül