szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MTV új székházának bérleti díja a piaci díjak legalsó sávjában mozog, állapította meg - a fejlesztő és bérbeadó Millenniumi Média Kft. felkérésére - a Jones Lang LaSalle ingatlan tanácsadó - a szakvéleményt a megrendelő juttatta el az MTI-nek.

A Magyar Televízió (MTV) új székházának (gyártóbázisának) bruttó alapterülete bő 60 ezer négyzetméter, ebből 36 ezer négyzetméter az iroda, amelynek a fajlagos bérleti díja 12,3 euró havonta és négyzetméterenként. A közel 14 ezer négyzetméternyi raktárnál 5,9 euró a fajlagos bérleti díj, míg a több mint 8 ezer négyzetméter stúdióért havi 16 eurót kell fizetni négyzetméterenként. Az archívum, a parkolók, a zöldtető és a sétány bérleti díjával együtt a havi teher nettó 754 ezer 339 euró.

A Jones Lang LaSalle vállalati székházak bérbe adásával is foglalkozik, a saját adatbázisában 11,5-14,5 euróig terjed a havi fajlagos iroda bérleti díj. Az MTV székháza azonban egyedi - a megrendelő kívánsága szerint kialakított - és a bérleti díj a bútorokat is tartalmazza. E két tételt a piacon külön fizetik meg a bérlők. A raktáraknál a piaci bérleti díj 4-8 euró közti, de polcozás nélkül, amely viszont itt része a bérletnek.

A Jones Lang LaSalle összegzése szerint az MTV székház bérleti díja teljes mértékben piac konformnak számít  a piacon jelenleg elérhető és a nagyvállalati szektorban alkalmazott bérleti díjakkal összehasonlítva. A standard irodák piacán pedig az MTV székház bérleti díja - a székház projektek bérleti díjaival összevetve - a legalacsonyabb sávban mozog.

Az MTI múlt pénteki híre szerint már féléves bérleti díjjal tartozik a Magyar Televízió, miközben több mint egy éve használja a Bojtár utcai gyártóbázisát. A tényt a Millenniumi Média Kft. tudatta az MTI-hez eljuttatott közleményében. A köztelevízió viszont azzal reagált, hogy  nem arról van szó, hogy az MTV ne fizetne, hanem  arról, hogy a Millenniumi Média Kft. csak a tárgyalások során elfogadott részletét kaphatja meg  havonta a bérleti díjnak. Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos az ügyről kijelentette, hogy "a prioritások között szerepel" az MTV székházszerződésének kivizsgálása.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!