szerző:
hvg.hu

Borúsan látja a jelenlegi pénzügyi lehetőségeit a megtakarítók nagy része, s valóban csökkent a lakosság megtakarítási képessége – derült ki a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index kutatás legújabb eredményeiből. Az index 2010. második negyedévi adatai alapján a jelenlegi csökkenés mellett a jövőtől várunk változást. A felmérés a lakosság bizakodó befektetői hangulatát jelzi.

A Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index 2010 II. negyedéves értéke először nem mutat jelentős változást az előző negyedéves eredményhez mérten, azzal a különbséggel, hogy a lakossági megtakarítási képesség kismértékű csökkenését jelzi.

„A bizonytalannak ítélt jelen mellett érzékelhető, hogy a lakosság a megtakarításokat illetően pozitívan tekint a jövőbe, jobbnak ítéli a jövőbeni pénzügyi lehetőségeit a jelenleginél. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi csökkenő megtakarítási képesség ellenére optimista és bizakodó a befektetői hangulat, ami az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos felfokozott várakozásokkal van összefüggésben” – mondta Soós Csaba, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese.

©

A második negyedéves index a megtakarítási szerkezet változatlanságát jelzi, vagyis a megtakarítók továbbra is kivárnak, illetve a korábbi akciós lekötött betétek lejáratáig tájékozódnak az egyéb befektetési lehetőségekről, valamint arról is, hogy a kormány által bevezetni kívánt bankadó hogyan érintheti a különböző megtakarítási formákat. A felmérés szerint egyre inkább előtérbe kerülhetnek a tartós befektetések és megtakarítási lehetőségek.

„A megtakarítási attitűd változatlansága továbbra is a bankok iránti bizalmat jelzi, a válaszadók közel fele bízik a bankokban, míg a bankellenesnek kevesebb, mint ötödük tekinthető. Azt azonban még a bankokkal szemben bizalmatlanok közül is sokan elismerik, hogy a pénz azért jobb helyen van a bankokban, mint otthon” – mondta Bacher János, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója.

A felnőtt lakosság 21 százalékának van megtakarítása. Az GFK felmérése szerint az elmúlt 10 évben e tekintetben 2004-ben volt a legjobb a helyzet, amikor a válaszadóknak még több mint 37 százaléka gondolta, hogy említésre méltó tartalékai vannak. A mélypont 2008 végére következett be, amikor kevesebb, mint minden ötödik honfitársunk számolt be megtakarításairól.

A felmérésből kiderül, hogy a lakosság meglehetősen borúlátó mind jövedelmének, mind megtakarításainak változásával kapcsolatban. Egy kicsit több mint 10 százalékos bizakodó réteg mellett majdnem 20 százalékos a szkeptikusok aránya. A lakosság jelentős hányada nem számít érdemi változásra sem megtakarításait, sem jövedelmét illetően.

A megtakarítások képzésével kapcsolatos attitűd továbbra sem mozdult el a mélypontról. Mindössze a megkérdezettek 4 százaléka szerint kedvez a jelenlegi gazdasági helyzet a megtakarításoknak, a háromnegyedük ezt egyértelműen cáfolja.

A felnőtt lakosság alig több mint negyede szokott családi költségvetést készíteni, ami a havi rendszeres, vagy egyéb kiadásokat és bevételeket tartalmazza. A lakosság jelentős részének első dolga a rendszeres, fix kiadások rendezése, és mindössze 6 százalékuk kezdi megtakarítással a havi bevétel elosztását. Akik készítenek családi költségvetést, azokra jellemzőbb a „fiskális fegyelem”, a 87 százalékuk a havi jövedelemből először kifizeti a számlákat.
*
A reprezentatív mintán elvégzett Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index kutatás során 1000, 15-69 év közötti lakost kérdeznek meg személyes megtakarítási szokásaikról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

A magyarok félnek legjobban a pénzügyi helyzetük miatt

Magyarországon messze a legpesszimistábbak az emberek a pénzügyi helyzetüket illetően – derült ki a Synovate piackutató cég Kelet-Közép Európában és a Közép-Keleten, 13 országban készített felméréséből. A BellResearch viszont azt kutatta, hogy a magyarok gondolkodására higyan hatott a válság.

MTI Gazdaság

Simor: több lakossági megtakarításra van szükség

A válság nyomán megnőttek a lakossági megtakarítások Magyarországon, s remélhető, hogy a tendencia tartós lesz, mivel a gazdasági növekedést a jövőben elsősorban a belső megtakarításokból kell finanszírozni – jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a pénteken rendezett Pénziránytű konferencián.

MTI Gazdaság

GfK: a lakosság negyedének van megtakarítása

A magyar lakosság mindössze 23,2 százaléka rendelkezik – a saját definíciói szerint értelmezett – pénzügyi megtakarításokkal a Raiffeisen Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint.

ecoline.hu Gazdaság

Nézze meg, melyik bankban mennyit kamatozik a pénze!

Tavaly nyáron lelassult a lakossági betétállomány növekedése, az elmúlt hónapokban pedig már csökkenést tapasztaltak a bankok, miután a fogyasztók inkább a magasabb hozamú, de némileg kockázatosabb befektetéseket keresik. Nézze meg, hogyan alakultak a kamatok az elmúlt egy-másfél évben.

hvg.hu Gazdaság

CIG Pannónia elemzés: elkerülhetetlen a lakossági megtakarítások növekedése

A CIG Pannónia Életbiztosító nemzetközi összehasonlító vizsgálatban elemezte a magyar lakosság pénzügyi helyzetét. Eszerint a 2002-2008 között uralkodó hitelfelvételi hullámot követően – aminek köszönhetően a magyar lakosság eladósodottsága elérte az európai átlagot – a következő években már a megtakarítások és a felelős pénzügyi gondolkodás erősödése várható.

Készül a dolgozat a magyar gyermekjogokról – nem úgy néz ki, hogy jeles lesz

Készül a dolgozat a magyar gyermekjogokról – nem úgy néz ki, hogy jeles lesz

Kigyulladt a Kolozsvár–Budapest–Bécs-vonat mozdonya

Kigyulladt a Kolozsvár–Budapest–Bécs-vonat mozdonya

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót

Mi van, ha szállítás közben összetörik a neten rendelt terméket?

Mi van, ha szállítás közben összetörik a neten rendelt terméket?

Gajda Péter még a héten tisztázza a helyzetet a „fehér poros” képviselővel

Gajda Péter még a héten tisztázza a helyzetet a „fehér poros” képviselővel

Salvinit választotta utódjának Berlusconi

Salvinit választotta utódjának Berlusconi