szerző:
MTI

Frekvenciák értékesítésére készül a magyar állam, s a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettes szerint ez akár egy negyedik mobilszolgáltató megjelenését is lehetővé teheti a magyar piacon.

Mátrai Gábor az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az NMHH készíti elő a folyamatot, illetve javaslatot tesz, hogy  pályázaton vagy aukción értékesítsék-e ezeket a frekvenciákat. A döntés Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezében van. (Az idén a frekvenciák eladásából 20 milliárd forint bevételt tervezett be a korábbi kormány a költségvetésbe.) A frekvenciák közül először valószínűleg a 450 megahertzest hirdetik meg. Bár korábban már volt egy sikertelen pályáztatás, ma újra érdeklődés mutatkozik a frekvencia után. A frekvencia mobil internetes szolgáltatásra is kiválóan alkalmas, igaz, jellemzően az egyszerre csak kis adatmennyiségű, de folyamatos nagy volumenű adatátvitelt igénylő alkalmazások terén terjedt el,  például, a biztonsági távfelügyelet, a távoli mérőóra leolvasás és a diszpécser központok kezelése terén.

A 450 megahertz nagy előnye, hogy itt az adatátvitelhez kevesebb adótorony kiépítésére van szükség, mint a magasabb frekvenciánál, így a beruházás és a működtetés is olcsóbb. Mátrai Gábor részben ezért elképzelhetőnek tarja azt is, hogy új szereplő vásárolja meg a 450-es koncessziót. Kifejtette, mivel a meghirdetendő 900-as frekvenciát elsődlegesen szélessávú mobil internetre ajánlja fel az állam, kiírása során az NMHH vizsgálja majd annak lehetőségét is, hogy egy újabb szolgáltató milyen feltételekkel léphetne a piacra. Az sem kizárt azonban, hogy a jelenlegi három  szolgáltatónak szól majd a kiírás.A hatóság dolgozik az átfogó frekvencia-díj rendeleten is. Ez mintegy 12 ezer szereplőt érint, természetesen elsősorban a 3 mobilcéget, de a rádióamatőrökre, a mikrohullámon forgalmazókra és a műsorszórókra is kiterjed majd. Az elnökhelyettes elmondta, a mobilszolgáltatókkal már tárgyalnak.

A rendszer átláthatóbb és egyszerűbb lesz. Az új díjakat a sávhasználattal arányosan állapítják meg: egységnyi frekvencia használatáért mindenki ugyanannyit fizet majd, azonban figyelembe veszik a koncessziós szerződésekben rögzített feltételeket is. Mivel a költségvetés bevételei kiemelten fontosak, a díjak nem csökkenhetnek a 2009-2010-eshez képest, azaz továbbra is mintegy évi 13 milliárd forint bevételre van szükség.

A hatóság dolgozik az elektronikus hírközlési piacok újabb elemzésén is: vizsgálják a jelentős piaci erejű szolgáltatók helyzetét és piacbefolyásoló lehetőségeit. Elemzik, hogy a széles sávú infrastruktúra tulajdonosai milyen nagykereskedelmi hozzáférési lehetőséget adnak más szolgáltatóknak. A meglévő kapacitásokhoz való hozzáférés vizsgálata fontos, mert megmutatja, hogyan kell szabályozni az új generációs hálózatokat. Mátrai Gábor elmondta, a hatóság a platformon belüli infrastruktúra-versenyt preferálja: a más hálózatát igénybe vevő szolgáltatóknak bizonyos idő eltelte után fejlesztési, befektetési kötelezettséget kell vállalniuk. Az új hálózatok és kapacitások kiépítése a versenyt erősíti és a szolgáltatások ár-érték arányát javítja.

Újabb feladatként az elektronikus hírközlésre vonatkozó új uniós irányelvek 2011 májusáig befejeződő teljesítését említette, amely főként a frekvencia-gazdálkodásra, a fogyasztóvédelemre és az internetes tartalmak független kezelésére ("net neutrality") vonatkozik. Emiatt vagy módosítani kell a hatályos elektronikus hírközlési törvényt, vagy újat kell alkotni. Kiemelt szabályozási feladat továbbá, hogy azon a cégek, amelyek vezetékes, illetve mobil telefon, televíziós és internet szolgáltatást is nyújtanak, ne élhessenek vissza helyzetükkel. Mátrai Gábor a digitális átállásról elmondta, a 2011. december végi határidőig szigetszerű lesz a váltás. S bár bizonyos elmaradások tapasztalhatók a rész határidőkben, ezek pótolhatók. Hozzátette, az analóg földi műsorszórásról a digitálisra való átállás feltétele az is, hogy 3 hónappal a váltást megelőzően már az adott területen elérhető legyen a digitális jelet átalakító készülék (set top box) kedvezményes vásárlási lehetősége a szociálisan rászoruló családoknak. A hatóság és a minisztérium már dolgozik ennek a lehetőségnek a megteremtésén. Hamarosan kiírják azokat a pályázatokat is, amelyek lehetővé teszik a helyi és a körzeti vételkörzetű földfelszíni műsorszórók digitális átállását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Visszajön a koranyár, 26 fok is lehet a jövő héten

Visszajön a koranyár, 26 fok is lehet a jövő héten

Hódmezővásárhelyen már 60 százalék fölötti a részvétel, Debrecenben a legalacsonyabb

Hódmezővásárhelyen már 60 százalék fölötti a részvétel, Debrecenben a legalacsonyabb

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Két nappal a választások előtt átadtak egy csúszdaparkot, a szülők szerint balesetveszélyes

Két nappal a választások előtt átadtak egy csúszdaparkot, a szülők szerint balesetveszélyes

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

„Minősíthetetlen hangnem” az egyik debreceni szavazókörben

„Minősíthetetlen hangnem” az egyik debreceni szavazókörben