szerző:
MTI

A külkereskedelmi mérlegtöbblet 2010 első hét hónapjában 3,101 milliárd euró (847 milliárd forint) volt, 1,182 milliárd euróval (289 milliárd forinttal) több mint 2009 azonos időszakában − közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az előzetes adatokat.

Az első becslés szerint az idén júliusban a kivitel értéke 5,86 milliárd euró (1 658 milliárd forint), míg a behozatalé 5,62 milliárd euró (1 588 milliárd forint) volt. Előbbi 18, utóbbi 21 százalékkal nőtt 2009 júliusához viszonyítva. A külkereskedelmi aktívum júliusban 241 millió euró (70 milliárd forint) volt. Ezzel az egyenleg 87 millió euróval (17 milliárd forinttal) romlott az előző év hetedik hónapjához képest. A júliusi kivitel 75, míg a behozatal 68 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az előzetes adatok alapján 2010. január-júliusban a kivitel euróban 21, a behozatal 18 százalékkal nőtt a múlt év első hét hónapjához képest. A kivitel értéke az első hét hónapban 39 831 millió euró (10 883 milliárd forint), a behozatalé 36 730 millió euró (10 036 milliárd forint) volt. Az első hét havi egyenleg javult a 2009. január-júliusi 1 919 millió euróhoz (558 milliárd forinthoz) viszonyítva. (Az első hét havi részletes adatokat szeptember 30-án közli a KSH.)

Az idei év első hat hónapjában a külkereskedelmi terméktöbblet 2,860 milliárd eurót (777 milliárd forintot) tett ki, 1,270 milliárd euróval (306 milliárd forinttal) többet, mint 2009 azonos időszakában. Tavaly az első hét hónapban a kivitel volumene 18, a behozatalé pedig 25 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg 2,582 milliárd eurós (747 milliárd forintos) többletet mutatott, az előző év hasonló időszakának 136 millió eurós (31 milliárd forintos) passzívumához képest.

Optimista elemzők

Bár a külkereskedelmi mérleg júliusi havi többlete kisebb lett az elemzők által vártnál, a szakemberek nem aggódnak és továbbra is jelentős javulással számolnak. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint hosszú ideje először fordult elő, hogy az import dinamikája lényegesen gyorsabb volt, mint az exporté, ez a folyamat valószínűleg nem lesz tartós. Sem a fogyasztás oldaláról, sem a beruházások oldaláról nem látni ugyanis olyan fordulatot, amely indokolná, hogy az import a következő hónapokban is gyorsabban bővüljön az exportnál.

A havi, közel negyedmilliárd eurós mérlegtöbblet még így is jelentős, bár az elmúlt hónapokban ennek a duplájához szoktunk hozzá. Török Zoltán szerint a következő hónapokban visszatérnek majd az ennél nagyobb egyhavi többletek, és az a tendencia, hogy az export gyorsabban nő, mint az import. Török Zoltán az év végére 5,5 milliárd euró aktívumot vár a külkereskedelmi mérlegben. 

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint a növekedés mértéke továbbra is magas mindkét oldalon, bár ő a dinamika lassulásával számolt, mert az európai konjunktúra gyengülése miatt kevesebb megrendelés érkezik a magyar ipar felé. Az elemző szerint az egyhavi adat nem változtatja meg a távolabbi kilátásokról alkotott képet. Kondrát Zsolt a továbbiakban is azt várja, hogy lassulni fog mind az export, mind az import növekedési üteme − ennek a bázishatás miatt is be kell következnie egy idő után −, de havi szinten továbbra is aktívumot mutat majd a külkereskedelmi mérleg. Az MKB Bank Zrt. vezető elemzője az év végére 5 milliárd euró aktívummal számol, és jövőre is többletet vár.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A külkereskedelmi többlet 2,8 milliárd euró volt január-júniusban

A külkereskedelmi mérleg 2010. január-júniusban 2,812 milliárd euró (764 milliárd forint) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 1,083 milliárd eurós (252 milliárd forintos) javulását jelenti az egy évvel korábbi adathoz viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal az előzetes adatok alapján.

MTI Gazdaság

KSH: 653 millió euró külkereskedelmi többlet márciusban

Márciusban a külkereskedelmi mérleg többlete 653 millió euró (172 milliárd forint volt, az első három hónapban pedig 1,317 milliárd eurót (349,9 milliárd forint) tett ki, a havi 167 millió euróval, az első negyedéves 735,1 millió euróval javult az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A most közzétett adatok megegyeznek az előzetesen közöltekkel.

MTI Gazdaság

KSH: 423,6 millió euró külkereskedelmi aktívum májusban

Májusban 423,6 millió euró aktívummal zárt a külkereskedelmi mérleg a részletes adatok szerint, míg az első öt hónapban a pozitívum 2,245 milliárd euró volt, az előbbi 0,6 millió euróval kevesebb, az utóbbi 844 millió euróval több az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Már a Z generációnak is van magyar kultfilmje

Már a Z generációnak is van magyar kultfilmje

Hétfő éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja

Hétfő éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Salvini: A törököket meg kell állítani Szíriában

Salvini: A törököket meg kell állítani Szíriában

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csókot

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csókot