szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A várakozásokat messze meghaladó mértékben romlott szeptemberben az üzleti várakozásokat tükröző hangulatindex Németországban, javult ugyanakkor az aktuális helyzet megítélése – derül ki a ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH) gazdasági kutatóintézet által kedden közzétett jelentésből.

A ZEW adatai szerint a hat hónapra előretekintő várakozásokat tükröző átfogó konjunktúraindex szeptemberben 18,3 ponttal -4,3 pontra esett az augusztusi 14 pontról. Az index éréke júliusban 21,1 pont, júniusban 28,7 pont, májusban 45,8 pont volt. Az aktuális helyzet megítélése viszont augusztus után szeptemberben is javult az előző havihoz képest. Az indikátor 44,3 pontról 15,6 ponttal 59,9 pontra emelkedett.

A második negyedévi erőteljes növekedés után júliusban már stagnált a német ipari termelés. Az előző hónaphoz képest csökkenő megrendelések mértéke pedig már nemcsak egy átmeneti visszaesésre utalnak, hanem a német gazdaság dinamikájának gyengülését vetítik előre.

A ZEW által megkérdezett gazdasági szakértők sem számítanak a német gazdaság kapacitáskihasználtságának javulására az elkövetkező fél évben. Ennek okát a gazdaságösztönző programok befejezésében látják számos német tartományban, valamint abban, hogy több fejlett ipari országnak még nem sikerült kilábalnia a gazdasági válságból, ami az exportorientált ágazatokat fosztja meg a kereslet növekedésétől.

„A gazdasági szakértők a korábbinál nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a kockázati tényezőknek. Ez részben az amerikai konjunktúra lehűlésére, részben pedig az eruóövezetet terhelő, egyebek között a perifériális országok államkötvényeinek magas hozamprémiumában tetten érhető pénzügyi problémákra vezethető vissza. A németországi gazdasági konjunktúra megtörésének veszélye azonban változatlanul alacsony” – mondta a ZEW elnöke, Wolfgang Franz.

Az euróövezeti gazdasági hangulatindex az augusztusi 15,8 pontról 11,4 ponttal 4,4 pontra csökkent szeptemberben. Az euróövezeti aktuális helyzet megítélése az augusztusi mínusz 13,0 pontról 6,7 ponttal mínusz 6,3 pontra javult.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Németországban harmadik hónapja romlik a befektetői hangulat

Decemberben immár a harmadik hónapja folyamatosan romlik a befektetők hangulata Németországban, a legnagyobb európai gazdaságban. A mannheimi gazdaságkutató hangulatmutatója, a ZEW-index 50,4 pontot ért el decemberben –lemaradva az 51,1 pontos novemberi mutatótól –, miközben az elemzők 50,0 pontot vártak.

MTI Gazdaság

A ZEW a német recesszió végét jelzi, jelentősen javul a hangulat

Németországban erőteljesen javult, és három éves csúcsra emelkedett júniusban a ZEW hangulatindex. A mannheimi székhelyű ZEW kutatóintézet szerint úgy tűnik, hogy a válság nehezén már túljutott az ország, és az év második felében megkezdődhet a fellendülés.

Orbánt másolja a lengyel kormány, amikor nekiesik a médiának

Orbánt másolja a lengyel kormány, amikor nekiesik a médiának

Három újabb egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba

Három újabb egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba