Tetszett a cikk?

Magyarország továbbra is baromfi nagyhatalom, ám az ágazatnak még számos feladatot kell megoldania, ha kedvező belpiaci és exportpozícióit meg kívánja őrizni, illetve fejleszteni – hangzott el a Baromfi Termék Tanács (BTT) pénteki szakmai konferenciáján a debreceni egyetemen.

A BTT szerint a magyarországi csirkehús-termelés az 1990-es éveinek hullámvölgye után az utóbbi évtizedben ismét fellendült, és évi 215-245 ezer tonna között mozog. Ez a mennyiség azonban meg sem közelíti a 80-as évek végének rekordjait, amikor 350 ezer tonnánál is több húscsirkét vásároltak fel évente a termelőktől. Tavaly a magyar baromfitermelés 54 százalékát adta a csirke, a többi baromfi – a tyúk és a kakas, a pulyka, a liba és a kacsa – a termelés kisebbik hányadát tette ki.

A jelentős belföldi fogyasztás, a jó genetikai tulajdonságú állományok, a kukoricatermelés nyújtotta takarmánybázis és a szigorú állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályozás biztos hátteret nyújt az ágazatnak – idézi az összegzés Szabó István, a Magyar Broiler Szövetség elnökének előadását. A szakember hozzátette: a fogyasztói oldalon a magyar konyha hagyományai mellett az egészséges táplálkozás iránti igény teremti meg a tartós belföldi keresletet a csirkehúsra.

Magyarországon az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás 2009-ben 32 kilogramm volt. Ez jelentősen meghaladja az EU-tagállamok 24 kilogramm körüli átlagát. Tavaly a magyar fogyasztás döntő részét a csirkehús tette ki, fejenként 18,8 kilogrammal. Az előrejelzések a magyar piacon, az EU-ban és a világ más országaiban is a baromfihús-fogyasztás szerény, de tartós növekedésével számolnak.

Ezzel párhuzamosan a világ baromfihús-termelésében is növekedés várható. Míg 2006-ban a világ baromfitermelése 85,1 millió tonna volt – ebből brojler 73 millió tonna –, addig 2015-re 105 millió tonna várható. Magyarországon a baromfitermelés 2006-ban 427 ezer tonnát tett ki – ebből csirke 215 ezer tonna volt –, és a 2010-es előrejelzés szerint az össztermelés felfutása várható 455 ezer tonnára – csirke várhatóan 236 ezer tonna lesz.

Európa országaiban elsősorban a nagyobb hozzáadott értékű, minden termelési ponton ellenőrzött, jó minőségű baromfihúsokra és feldolgozott termékekre van igény. Bárány László szerint ahhoz, hogy a magyar baromfi és azon belül is a húscsirke-termelés pozíciói megszilárduljanak, az agrárkormányzatnak és a terméktanácshoz tartozó szervezeteknek meg kell oldaniuk az ágazat néhány problémáját. Ezek közül az első a finanszírozási probléma, amit szerinte hitelekkel és pályázati pénzek bevonásával lehetne megoldani, azzal a megkötéssel, hogy a segítség előfeltétele legyen a terméktanácsi tagság. A megoldandó problémák között szerepel az import szigorúbb ellenőrzése, a baromfiágazat humántőkéjének megerősítése, valamint a mezőgazdasági alapanyagok és termékek áfájának csökkentése.

A magyar baromfiágazat családok ezreinek ad megélhetést: a feldolgozóiparban mintegy 30 ezer fő dolgozik, az alapanyag-termelésben pedig hozzávetőlegesen még ugyanennyi. A ház körüli baromfitartás és a kapcsolódó termelési ágazatok figyelembevételével meghaladja a százezret azok a száma, akiknek a megélhetését vagy jövedelmének kiegészítését ez az ágazat biztosítja - tartalmazza az összegzés.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Itthon

14 ezer csirke fulladt vízbe egy baromfitelepen

Több mint tízezer szárnyas pusztult el szerdán egy csikóstőttősi baromfitelepen, amelyet elöntött a víz, a községben délután ismét lezárták a Kaposszekcső felé vezető utat.

MTI Világ

Az osztrák állatvédők pozitív listára tettek magyar baromfitenyésztőket

A Négy Mancs osztrák állatvédő szervezet pozitív listára vette azokat a magyar baromfitenyésztőket, akik vállalták, hogy az állattartás során nem alkalmaznak az állat kínzásával járó technológiákat, és a listát átadta 30 osztrák nagykereskedőnek, illetve szupermarket láncoknak - közölték a szervezetnél szerdán.

hvg.hu Vállalkozás

Jövőre kitilthatják a magyar csirkéket a boltokból

Baromfi szalmonella miatt 2010. december 12-től kétséges a magyar csirkék forgalomba hozatala a hazai boltokban. Nyilvános szalmonellateszt során ugyanis tíz, különböző helyen vásárolt csirkéből hét bizonyult szalmonellásnak.

MTI Világ

Sokkoló videót tettek közzé csirkék élvedarálásáról

A chicagói székhelyű Mercy for Animals (Kegyelem az állatoknak) elnevezésű állatvédő szervezet nemrég közzétett videofelvételén munkások élve dobálnak a darálóba hím csirkéket egy iowai baromfitelepen - a sokkoló videón mutatott eljárás a baromfitenyésztők szerint bevett módszer, hiszen így lehet a legegyszerűbben megszabadulni a használhatatlan hím csirkéktől.