szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróval szemben szűk sávban ingadozott, a svájci frankkal szemben gyengült a forint pénteken, elveszítve előző napi nyereségének egy részét.

Az eurót délután fél ötkor 282,47 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délután fél ötkor tartott 282,65 forint után. A dollárt 216,95 forinton jegyezték 1,3026 dolláros euróárfolyam mellett a csütörtök délutáni 215,94 forintos és 1,3096 dolláros jegyzések után. A svájci frankot 214,92 forinton jegyezték 213,36 forint után, száz japán jent pedig 253,05 forinton a csütörtök délutáni 252,08 forinttal szemben. 

A forint erősödése csütörtökön még több oldalról kapott támogatást  a devizapiacokon, ennek köszönhetően erősödhetett a svájci frankkal szemben, az euró ellenében viszont stagnált. A főbb deviza-keresztárfolyamokat csütörtökön a svájci jegybank monetáris tanácsának kamatdöntést indokoló nyilatkozata "rendezte át", amit a piacok a frank erősödésének megfékezésére tett verbális intervencióként értékeltek.

Az euró és a dollár ennek köszönhetően erősödött a svájci frankkal szemben, így áttételesen a térségbeli devizák, közöttük a forint is nyereséget tudott elkönyvelni a svájci frank ellenében. Az euró/frank árfolyam csütörtökön 1,3100 környékéről rövid idő alatt 1,3300 fölé szökött fel, ezzel párhuzamosan a frank/forint árfolyam 215 környékéről 213 alá zuhant.

Pénteken a svájci frank euróval szemben elért árfolyamnyeresége már jórészt megsemmisült: a délelőtti 1,34 közeli értékekről az euró/svájci frank jegyzés 1,32 alá húzódott vissza, és délután fél öt előtt már 1,3170 környékén járt. A nap folyamán elért legerősebb euróárfolyam 1,3391 svájci frank volt. Az eurót közel egy hónapja, augusztus 19 óta nem jegyezték ilyen erősen a svájci frankkal szemben.

Pénteken a forint árfolyama egyrészt az euró/dollár árfolyamot alakító nemzetközi hatásokra reagált, másrészt ki volt téve annak, hogy az euróval szemben ismét erősödött a svájci frank. Napközben emiatt nagyjából egy forint széles tartományban ingadozott az euróval szemben, 282 és 283 forintos euró jegyzések között, a frankkal szemben pedig 211 forint közeli jegyzésekről 215 közelébe gyengült vissza.

A devizapiacokon a következő hetekre sem várják, hogy a forint árfolyama elszakad a térségbeli devizák árfolyamát mozgató nemzetközi hangulati hatásoktól. Mivel a piacokon pozitív fogadtatásra talált a kormány által több alkalommal is tett elkötelezettség az uniós deficitcél tartására, a forint a kormány gazdasági programjának önkormányzati választásokat követő ismertté válásáig "mentesült" a nagy nemzetközi hitelminősítők negatív lépéseinek következményeitől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Tartja árfolyamát a forint

Tartja előző napi árfolyamát a forint pénteken, az eurót nem sokkal fél tíz után 282,80 forinton jegyezték, míg kora reggel 283,03, csütörtökön délután 282,65 forint volt.

Emmi: Védőruha nélkül mennek oltani az idősekhez

Emmi: Védőruha nélkül mennek oltani az idősekhez

Az orvosok sem tudják még, mikor kapják kézbe a megemelt bért

Az orvosok sem tudják még, mikor kapják kézbe a megemelt bért

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából