szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új szabályozásra van szükség a devizahitelek terén Közép- és Kelet-Európában – hangsúlyozta Thomas Mirow az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke pénteken egy bécsi konferencián.

A szabályozásnak kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a devizahitelek kockázatainak korlátot lehessen szabni – mondta. Egy összehangolt, országokra lebontott megközelítés tűnik a legjobb eszköznek a nemzeti pénzpiacok fejlesztésére és a devizahitelezés terén – fogalmazott. Az EBRD hamarosan elkészít egy jelentést ebben a témában az úgynevezett Bécsi Kezdeményezés – az EBRD, a Nemzetközi Valutaalap és az osztrák pénzügyminisztérium közös kezdeményezésére létrejött informális európai pénzügyi fórum – felkérésére.

Mirow kifejtette, hogy a kormányoknak kulcsszerepük van a devizahitelek arányának csökkentésében. Ez a nemzeti pénzügyi piacok fejlesztése révén, „a szuverén adósság megfelelő kezelésével” érhető el.

Mirow a bankadókkal kapcsolatban – országnevek említése nélkül – kijelentette: „hatékonyabb és ezért kívánatosabb lenne” az összehangolt cselekvés. Vannak olyan körülmények, amelyek között a banki különadók bevezetése jogos. De ha nem összehangoltan vezetik be ezeket vagy legalább néhány alapelvben nincs megegyezés, akkor „a kívánt hatás elmaradhat, helyette új torzulások következhetnek be" – fogalmazott.

Az adó nem őrölheti fel a bankok tőkéjét – tette hozzá. A tőke csökkenése rontja a hitelezési képességet, amire viszont szükség lenne a gazdasági fellendüléshez. A pénzügyi és gazdasági válság egyik tanulsága Mirow szerint, hogy „ténylegesen javítani kell” a nemzetközi pénzügyi és szabályozási együttműködést.

Klaus Regling, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (ESFS) igazgatója annak a véleményének adott hangot a fórumon, hogy várhatóan nem lesz szükség a pénzügyi eszköz használatára. ”Az alapvető várakozásom az, hogy nem kell kölcsönt kihelyezni a stabilitási eszközön keresztül” – mondta hozzászólásában. Regling hangsúlyozta, hogy az ESFS nem jelent megoldást, csak időt nyer a gazdasági nehézséggel küzdő országoknak, amelyeknek maguknak kell megerősíteniük gazdasági alapjaikat.

Az osztrák pénzügyminisztérium szervezésében tartott tanácskozáson egy új közép- és kelet-európai banki és gazdasági fejlődési modell lehetőségét vizsgálják. A konferencián részt vesznek a térség számos pénzügyminisztériumának illetékesei és központi banki vezetők is, Magyarországról Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Mirow gratulált Bajnainak Londonban a konszolidáció eredményeiért

Magyarországon az elmúlt évtizedben rendre elmaradtak a szükséges szerkezeti reformok, mert a politika a konfliktusok vállalása helyett inkább kompromisszumokra törekedett – mondta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) londoni székhelyén tartott pénteki előadásában a magyar kormányfő, aki szerint azonban már mutatkoznak a konszolidációs intézkedések eredményei.

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

Radar360: Jöhet a kínai vakcina

Radar360: Jöhet a kínai vakcina