szerző:
MTI

A magyarországi intézményi befektetők a forint és az euró minimális erősödésével számolnak a következő egy évben: az euró tekintetében átlagosan 282 forintos árfolyamot valószínűsítenek – derül ki a K&H Alapkezelő felméréséből.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb intézményi befektető a hazai jegybanki alapkamat csökkentésére számít, de nagy a megosztottság mind a jegybanki alapkamat változásának irányát, mind pedig az értékét illetően. Ezzel szemben viszonylag egységes vélemény született a részvénypiacok várható teljesítményéről: a fejlett és a fejlődő piacokon is növekvő részvénypiaci eredményekkel számolnak a pénzügyi befektetők” – számolt be az eredményekről Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A társság arról kérdezte a hazai pénztárakat és pénzintézeteket, hogy mekkora és milyen irányú változásra számítanak az egyes befektetési instrumentumok értékében. „Az intézményi befektetők a jövő évi befektetési politikájukat jellemzően a negyedik negyedévben alakítják ki, ezért a piac alakulása szempontjából igen jelentős, hogy a piaci szereplők miként vélekednek a hazai és nemzetközi trendek változásairól” – magyarázta Horváth István. A felmérésben részt vevő 35 pénzintézet együttesen több száz milliárd forint intézményi vagyont képvisel.

Jelentősen eltérő vélemények. A felmérésből kiderült, hogy több instrumentumról is jelentősen eltér az intézményi befektetők véleménye. „A legnagyobb megosztottságot a hazai és uniós jegybanki alapkamat változásához fűzött várakozásokban tapasztaltuk. Miközben a megkérdezettek többsége az alapkamat csökkentését tartja valószínűnek, nagy számmal vannak, akik éppen ennek ellenkezőjét mondják. Jelentősek az eltérések az egy év múlva várható MNB alapkamat értékének becslésében is, hiszen a válaszadók által valószínűsített érték 4 és 7,25 százalék között mozog” – közölte az igazgató. Az egy év múlva várható EKB alapkamat értékét a jelenlegi 1 százalékos szintre várják a leginkább, ám minden harmadik válaszadó úgy véli, növekedni fog az euró alapkamat.

A 10 éves magyar államkötvény referencia hozamának esetében is hasonlóan nagy véleménykülönbséget mértek: a megkérdezett befektetők az augusztus végén tapasztalt 7,27 százalékos értékhez képest egy év múlva átlagosan 7,21 százalékra számítanak. Ugyanakkor az egyes vélemények ettől jelentősen eltérnek, hiszen a válaszolók 5 és 10 százalékot is megjelöltek a jövő augusztusban várható referencia hozam értékére.

A K&H Alapkezelő befektetői felmérése számokban

A K&H Alapkezelő 10 befektetési instrumentum értékére kért előrejelzést a következő egy évre. A felmérésben részt vevő 35 pénzintézet együttesen több százmilliárd forintnyi intézményi vagyont képvisel. A felmérés 2010. szeptember 16-án zárult le.

Devizaárfolyamok: egységes állásponton. A felmérés során legnagyobb egyetértés a devizaárfolyamok, illetve a részvénypiacok egy éves előrebecslésében alakult ki. A befektetők a hazai és az uniós deviza minimális erősödésével számolnak: a forint árfolyamára átlagosan 282 EUR/HUF váltási értéket jelöltek meg, míg az uniós deviza dollárral szembeni 1,28-as szintig való megerősödését valószínűsítik. További pozitívum, hogy a legpesszimistább intézményi befektetők sem számolnak 300 EUR/HUF-nál magasabb árfolyammal.

A megkérdezett befektetők hasonlóan ítélik meg a nemzetközi részvénypiacok változását is, hiszen a fejlett és a feltörekvő országok részvénypiacain is minimális növekedésre számítanak.

A bizonytalanság továbbra is meghatározó a befektetési piacon. „A válaszadók a tipikusan ’menekülő befektetésnek’ tartott arany már jelenleg is igen magas árszintjének további erősödését feltételezik. Ami ennél is fontosabb, hogy a többség az arany árának emelkedésével számol, ami az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztalt bizonytalanság szinten maradását valószínűsíti” – magyarázta a befektetési szakember. A kőolaj világpiaci árára is emelkedést prognosztizálnak a befektetők, átlagosan 77 dollár hordónkénti értéket feltételezve.

A BUX esetében szerényen optimisták a válaszadók, hiszen a tőzsdeindex értékének 1 százalékos erősödését feltételezik jövő év augusztus végére.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

K&H: csökken az eurózóna felbomlásának esélye

Az uniós országok sorra költségvetési megszorításokat vezetnek be, hogy visszatérjenek a 3 százalékos államháztartási hiánycélhoz, ezért az euróövezet esetleges felbomlásának esélye most csökkenőben van − mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

MTI Hazai gazdaság

A céltartalék elvitte a K&H profitjának nagy részét

A K&H Bank adózás utáni nyeresége 61,4 százalékkal 10 milliárd forintra csökkent 2009-ben, mivel a makrogazdaság helyzet miatt jelentősebb összegű céltartalékot képzett a pénzintézet − mondta Marko Voljc, a K&H csoport vezérigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Gazdaság

2011-ben mehetne tőzsdére a K&H

Az Európai Bizottság szerdai döntése után - amellyel jóváhagyta a belga KBC Csoport átalakítási tervét - legkorábban 2011-ben képzelhető el, hogy a magyar leánybank, a K&H részvényeinek egy részét bevezessék a Budapesti Értéktőzsdére - mondta Marko Voljc, a bank vezérigazgatója szerdán az MTI-nek.

Elkészült a kiemelés, ami alapján kisorsolják a Nemzetek Ligája csoportjait

Elkészült a kiemelés, ami alapján kisorsolják a Nemzetek Ligája csoportjait

Majdnem 1100 milliárd forintot hagytunk a boltokban egy hónap alatt

Majdnem 1100 milliárd forintot hagytunk a boltokban egy hónap alatt

1,3 milliárdot költött ügyvédekre a csődközelben lévő Pécs

1,3 milliárdot költött ügyvédekre a csődközelben lévő Pécs

Aggasztó hibát találtak az iOS 13-ban

Aggasztó hibát találtak az iOS 13-ban

Az MNB bevédte a szuperállampapírt, amelyen évi 27 milliárdot buknak az adófizetők

Az MNB bevédte a szuperállampapírt, amelyen évi 27 milliárdot buknak az adófizetők

Adventi mesenaptár – december 5.

Adventi mesenaptár – december 5.